Hvorfor DataRevolusjonen betyr STORM i Sør

DENNE UKA: Den 3.Verden & DataRevolusjonen!Tøgrim har vært på BALI i jula og sett og snakka og TENKT: Hva skjer med den 3.Verden når ITutviklinga skyter fart? Blir de fattige MED - eller blir de hengende ETTER? JA! sier Tron. Og dessuten Brygger det opp til Bråk!

DataTanker på Bali

Mens dere frøys hjemme ved årtusenskiftet, reiste jeg rundt i landet Bali (som er en del av staten Indonesia) og så på templer og kunst og bilkøer og rismarker. Bali er ei lita, overbefolka øy. Et par titalls mil lang og brei, med ei befolkning på 3 millioner (altså omtrent like mye som Norge hadde, da jeg var liten).

Data i SørØst

Historisk sett har nok Bali drivi med DataBehandling, i form av skrift, tall, nedskrivi arkiver, statistiske beregninger osv. osv enn Norge. Landet begynte å skrive - på Sanskrit, importert fra India - omtremt 1000 år før den gryende norske statsadministrasjonen begynte å skrive Latin. Det ville ikke forbause meg om bronsealdersivilisasjonen på Bali skreiv lenge før det, åsså.

Bali er altså et gammalt kulturland.

I dag kan de fleste lese og skrive. Malaraen er utrydda. Sørlige Bali virker som en eneste sammenhengende by, med lave huas med asfaltveier mellom, fulle av biler og særlig eventyrlige mengder små motorsykler. (De koster rundt 10 000, 20 månters god lønn for en arbeider på hotell. Familiene kjøper dem sammen, bruker dem på skift og kjører dem ofte med 2 voksne og 2 barn på.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer