Når purken tar PCen din!

DENNE UKA: Da Purken Tok PCn min! (omsider!)Klokka er 5: TØ har underbuksa i den ene neven og gnir seg i øya med den andre. Utafor døra sto Polti - og de TOK Kassa hans! ENDELIG er denne SKREKKELIGE sagaen her - Varsla til 57 men til nå pga 3 x Hanne?? Harlem???!!!

ØkoKrim som trussel mot den individuelle
RettsSikkerheta

Denne BloFerske Nøtta (har nøtter blod?? hm...) fra VÅREN 2000 i PCWorld tar opp den ANDRE sida i Jon Johansen-saka:

- Tendensen til at "datakriminalitet" betyr at de VANLIGE RettsSikkerhetsReglene som gjelder for (fx) HUSUNDERSØKELSE, BESLAG, (BrevBrudd, TelefonAvlytting) osv. osv. ...

... av en eller annen mystisk grunn ikke helt GJELDER lenger, når det er MISTANKE (åsså UGRUNNA!) om "DATAforbrytelser".

Om dette har jeg skrivi så MYE denna våren, Annus Horribilis 2000 1/2 (i hvert fall nårre gjelder DataJuss, på mitt Horrible Latin) ...

Bl.a. Under Steinen 37, 45, 48, 56, 57, 58, ny intro (år 2000) til Steinen 1 (1996), Forsider bl.a. 37, 38, 39, 57, 2 artikler i JOURNALISTEN mm,

... at jeg føler ikke behov for å legge no TIL idag.

(Men sånn som ØkoKrim nå holder på, varer det nok ikke lenge. For de har BEKREFTA påstandene mine her mange ganger siden månten FEBRUAR 2000, da jeg sendte denna over til min gode redaktør Toralv Østvang.)

Sjekk heller videre på ArkivLista på BÅNN av Steinen, eller på LenkeGjengen om KH-saka, der det MESTE av dette materialet er Pekt På!

Ellers kan jeg fortelle, at etter at denna sto på trykk i PCWorld, fikk jeg flere telefoner fra folk som TRODDE at Purken hadde tatt PCn min.

Til de hadde lest et støkke ned i artikkærn, ihvertfall!

Ve. Vent og se ... (Bank I Bordet!)

(Første gang På Papir i PCWorld 2000 - nr 4.)

(LITT lengre utgave, med et par småpoenger ekstra, lagt ut på NETT første gang 2000-06-30)

Noen banker på hos Tøgrim
Noen banker på hos Tøgrim Vis mer


Når purken tar PCen din!

Klokka 8 om mårran den dagen jeg skulle levere denne spalta til PCWorld, ringte det på.

Jeg hadde skrivi til 5, så det gikk treigt å få opp øya og døra. Men etter noen minutter sto jeg og myste ut i vinterkulda med bar overkropp, mens ei hånd holdt buksa oppe.

Utafor sto to alvorlige politifolk. De skulle hente PCen min.

FBI i aksjon!

De tok ikke bare bordkassa mi. De bar ut en forkrøpla bærbar med svart skjerm og forkilt diskettstasjon, som jeg suger gamle artikler ut av med kabel og en eldgammal versjon av Remote.

Og en AT jeg kjøpte for dyrt i 1989 (og slo av i 92) som alle mine nye bøker fra Bali lå oppå. BaliBøkene la de igjen. Men de tok ei tjukk bunke 5toms floppyer fra 1987. (Jeg beholdt ATen fordi den var min siste kasse med 5toms høl.)

Og flere lommemaskiner. En 10 år gammal Poqet. Og en Psion5 fra i fjor sommer, som jeg elska, helt til den kræsja i forrige uke og mista alle avtalene mine helt ut 2002. (Har purken datafolk som kan FINNE IGJEN no inni der, kommer kanskje NOE godt ut av dette, tenkte jeg. HVIS dem vil gi meg tilbake datoene?)

De tok en digital lydopptaker og Mobben min, begge med lader. Og min samling PCtrafoer fra de siste 15 år. Og blei begymra da de fant FLERE trafoer enn PCer.

- Hvor er de andre PCene dine??? sa lederen misstenksomt. Litt seinere sa hun strengt:.

- HVORFOR har du så mange PCer?

- Ja, si det, svarte jeg.

Tøgrim går konk

- Hvorfor alle disse trafoene?
- Hvorfor alle disse trafoene? Vis mer

Seinere på da'n, etter mange timers forhør der ingen smilte og der jeg lenge ikke skjønte bæra, begynte jeg å få ei mistanke om hva som hadde skjedd:

I januar var jeg for første gang med på et interaktivt NettSpill. (Egentlig tør jeg ikke sånt, for jeg er alt for lett å avlede.)

Mens jeg var inne, skjedde noe med server'n vi spilte på. Firmaet som eide'n lurte på om det var et innbrudd, og kontakta Økokrim.

Da dukka navnet på en Dømt Kriminell opp. (Mappa Mi inneholder 1 måned for Stein Mot Glasshus (USAS ambassade) i 1968)

Ihvertfall sto jeg PClaus igjen. Og å være uten PC er verre enn å være uten bukser.

Verre var at jeg hadde mista INFO'n min. Kladden til
SkoleDataBoka mi, "Hvorfor skolen må knuses". Over 5000
telefonnumre. Notater om over 40 000 utestående i gamle jobber.

Og WordPerfect WP42, som jeg MÅ ha for å skrive. (Ville purken sjekke om jeg har LISENS fra 1988?) INGEN andre har WP 42. Heldigvis fant jeg en gammal bærbar IBM under en bunke dynetrekk. Derfra redda jeg en kopi av 42. Så jeg slapp å skifte yrke.

Men KALENDERN min var ikke der. Og uka etter fikk jeg den første rasende telefonen fra Bergen, en time etter at foredraget mitt skulle begynt.

Fila med denne spalta i PCWorld hadde politiet åsså tatt. Så den kom aldri på trykk.

Et landpostbud med sønn

Ettersom du leser spalta nå, må denne historia være jug. Ja. Men
bare delvis! For politirazziaen skjedde ikke meg.

Jeg har stjælt den (litt omdikta) fra PCWorlds gode medarbeider Gisle Hannemyr, som forteller omtrent dette artikkelen "Kafka på norsk" (1998). Gisle
forteller om PCbeslag i tre saker. To endte med full frifinnelse.

Og så har jeg krydra med noen detaljer fra JJ-saka.

La meg straks si at dette skal IKKE handle om DVD-cowboyenes jakt på Landpostbud i Vestfold Per Johansen, og hans sønn Jon.

Saka er overmåte viktig. Jeg og medspaltist Jon Bing er delvis uenige om JJ-saka - hans syn fant dere i forrige PCWorld, mitt finner dere Under En Stein 37. Men når dette kommer på trykk har dere lest mer enn nok til å ha oversikt.

Men her handler'e om at polti' tok PCene til Per og Jon - og Jons Mobb(!), og beslagla det farlige høyteknologiske hackerverktøyet, mobbLADEREN(!!??!!) Og beholder alt(?) mens jeg skriver (og mens du leser? - til saka er over???).

NOEN mener at Jon KANSKJE har brutt ei lov. Jeg og MANGE andre mener at han IKKE har gjort no straffbart. Og der er så vidt jeg skjønner Jon Bing forsiktig enig i at det er IKKE klart at han har brutt norsk straffelov.

(Tilmed økokrim sier at de skal UNDERSØKE om det er grunnlag for tiltale. Og at Jon skal IKKE i fengsel. Og INGEN søker erstatning.) Pappa Per sier at han ikke visste hva Jon dreiv med. Hva skal han tiltales for?

I det MINSTE er det STOR tvil! Men sjøl om Jon&Per blir kjent BLANKT USKYLDIGE. Kan politiet holde PCene deres på ubestemt tid!

Uskyld ingen Unnskyldning!

Dette bør bekymre DEG, hvis du er -
- bissNissMenneske (særlig hvis du driver EGEN buttikk!).
- student, forsker, arkitekt osv. med kronjuvelene på disken din,
- journalist, frilanser, forfatter,
- sekretær/kasserer i et idrettslag/ei forening ... osv!

For, som både Bruce S, Gisle H og Per Johansen-saka viser, kan DIN kasse UTEN VARSEL bli tatt fra deg, UTEN at du kunne ane at du kunne mistenkes for en "forbrytelse".

Fordi din 12-årige datter har brukt maskina di ... Eller på grunn av rein uflaks. Gisle peker på at på Nettet kan du uforvarende støte på en trøblete server og en overnervøs webmaster, og BANG!
..."i beste fall kan du regne med avhør, beslag og fire måneder
... som siktet i en straffesak."

Både i JJ-saka og tidligere saker følger Økokrim ukritisk politipraksis fra StoreBror USA. Sjekk Bruce Sterling, "The Hacker Crackdown" som forteller om uskyldige gikk konk fordi pol'ti beholdt PCene deres i årevis under etterforskning.

Og her er vi ved puddelens kjerne:

Du er uskyldig. Du blir frikjent. Men Info'n du trenger står hos Økokrim i et år. Du går konk. (Datatap - fx diskkræsj - er en vanlig grunn til at små firmaer går konk.) Du får VERRE straff enn fx ei bot!

Rettsløse DataFolk

Hackere prøver stadig å lure politiet
Hackere prøver stadig å lure politiet Vis mer

Da JJ-saka kom opp, var jeg på fjernsyn sammen med Gisle H, en lite troverdig advokat for Frihetens Fiender i USA, og Førstestatsadvokat i Økokrim Inger Marie Sunde. Jeg blei fælt sint, og brukte ordet Gestapo-metoder.

Men Økorim er ikke nazister, torturerer ingen osv. Ordet Gestapo var upassende. Unnskyld, Økokrim.

Men når det er sagt, så er det ubehagelige, totalitære trekk i framgangsmåten til Økokrim:

- Aksjoner mot (som Per Johansen sier!) "en liten sardin" ut fra svakt begrunna, partisk mistanke fra en anklagende (ofte rik og mektig) part, som i praksis opptrår som politiets ekspertise.

- Lett godkjenning til å ta PCer i saker som ender med
frikjenning.

- Ikkeno hensyn til at tiltalte kan lide tap. Politiet beholder PCer i ubegrensa tid - de speiler ikke data og leverer tilbake PCer - utleverer ikke kopier av opplagt uskyldige data.

- Folk etterforskes som ikke visste at de brøyt(?) noen lov.

Nye lovforslag i USA og EU (og dermed i Norge) vil gjøre sånne inngrep mot HVEM SOM HELST stadig lettere!

Fx sier avdelingsdirektør Bengt Hermannsen i Kulturdepartementet at EUs nye direktiv om kopiering vil gjøre alle til lovbrytere - det kan bli forbudt å TEGNE et kunstverk på museum, fx. Og min ærede medspaltist, RettsInformatikkProff Jon Bing, sier at
dessverre, det direktivet FÅR vi bare: "Toget er gått og vi er låst inne på do"! (Begge i Klassekampnen 2000-02-03)

I teorien skal tiltalte i vårt rettssystem ansees som uskyldige til det motsatte er bevist. Sovjetunionen brukte det motsatte prinsippet: At den tiltalte sjøl må bevise sin uskyld.

Rettssikkerhet for Deg&Meg krever at lovene er klare, og vi kan VITE på forhånd når vi kan bryte dem. Fascistiske politistyrker som Gestapo kunne ta folk uten sånne smålige hensyn. De fant alltid ei lov de kunne slå folk i hue med.

For mens det skal MYE til for å komme hjem til oss - eller på jobben - og ta papirene våre, rydde bokhyllene ned i kasser for å ta med på stasjonen osv., blir det nå i praksis LETT å lage helt andre rettsregler for PCen vår.

Hater økokrim datafolk?

Jeg har møtt mange okei politifolk. Bl.a. flinke datafolk. I fjor var jeg på hyttetur med en gjeng PolitiSambandsFolk, en svært lærerik - og hyggelig! - opplevelse. Jeg æ'kke enig med
sånne unge radikalere som mener at "purken er Fienden"!

Men spørsmålet er om ikke Økokrim ser DATAFOLK som Fienden...det er no rart med Økokrim ... sjekk hva Inger Marie Sunde sier:

- "Det er min oppfatning at du ikke trenger å vite alle
enkelthetene i det tekniske på forhånd. Det var skjellig grunn til mistanke..." (Nettavisen 2000-02-26.)

Ekspert undersøker telefonladeren til jj
Ekspert undersøker telefonladeren til jj Vis mer

- "Hun mener det er mangel på voksenkontakt som fører de unge dataekspertene ut i uføret ... Hun peker på The Gathering i påsken som et sted der datakyndig ungdom ... samles for å skryte av hverandres historier ...mange lærer masse om hacking, eller datasikkerhet som ungdommen ynder å kalle det, i følge Sunde."
(Aftenposten 2000-01-27)

Ryktene sier at Økokrim har et toppskikt av jurister som a) Ikke kan noe om data og er glade for det,
b) Har ei sur og fiendtlig holdning til datafolk.
Tja, kanskje det?

Hva om aktor i ei sak om insidehandel sa at hun visste ikke stort om børsen, og mange meklere er skattesvindlere og horekunder? Eller en fra fremmedpolitiet sa: Jeg liker ikke Svartinger.
Afrika? Hva er det?

Men folk som Sunde skal bedømme om PCen din skal forsvinne på Økokrims mørkeloft hvis noen anmelder deg.

Gir det deg en trygg følelse av at du vil få rettferdig
behandling?

Jon Johansen og hans far
Jon Johansen og hans far Vis mer

tron øgrim
(skrivi i februar 2000)


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer