Steinen 73 Rosenborg - FotballKlubb eller Nettsted? del I.

DENNE UKA: Rosenborg - FotballKlubb eller Nettsted? del I.(Hvorfor jeg IKKE er fan av NETTstedet ROSENBORG.) Endelig Her: ROSENBORG-Nøtta som vi LOVA til 70 og 72! FØRSTE del (av TO) spør: Er SportsAviser På Internett KONKURRENTER med RosenBorg?

Presse, InterNett og Idrett, anno 2000

(RosenBorg og InterNett - 1)

Endelig kommer artikkelen om Rosenborg og Internett. Vi Lova'n til Steinen 70. (Men så KOM denne Hanne Harlem, som ikke KAN holde seg i ro. Vi lover å PRØVE å ikke skrive om HH & IMS hele tida. Ihvertfall hvis DE roer seg litt!)

I mellomtida har RosenBorg-Steinen VOKST. Så den FORTSETTER Under Neste
Stein, nr 74!

Okei. Nå ern her - Og tilbake til alvoret:

Under En Stein I Skogen er ei NettSide om TEKNOLOGI og SAMFUNN.

Her kommer ei Nøtt om et - FoppalLag! (Eller, kanskje, om Tøgrims KRANGEL med EN DIRR i Leiinga av et FopPalLag!)

Henger detta på et greip?

Ja, jeg gleder meg over å kunne si at det GJØR det!

Sport og annen Tekno

For det første, fordi fotball ER teknologi. Vi har skrivi Under Steinen om åssen Drillos norske fotballrevolusjon henger sammen med informasjonsteknologi:

Under Steinen 54: En DataBehandler blir til - Robotfotball? 1
Under Steinen 55: Olsens Teorier - Robotfotball? 2

For det andre, fordi sport er en viktig del av samfunnet, av kulturen. Og et hovedpoeng i alt jeg skriver og sier, er SAMMENHENGEN mellom tekno og (de andre delene av) samfunnet og kulturen.

Utspillet fra Rosenborg-ledelsen - fulgt opp av ledelsen i flere andre fotballklubber, ikke minst kraftfullt av en Barsk Dirr i Glimt ("Juridisk vas!" sier han om alle jurister som peker på at ytringsfriheta i Norge faktisk åsså omfatter FotBallSparkere!) -

- viser åssen den nye teknologien ENDRER vilkåra i kampen for og mot ytringsfrihet. For Idrettsfolk.

Ol i Sidney, som akkurat er avslutta, viste det samme i enormt mye større skala. Den gamle fascisten Samaranch, resirkulert som Mr Global Corrupt Sports Inc, hadde vel aldri så stor makt over pressa som Francos idrettsminister som han nå har som OLs Udødelige(?) Dracula.

Og Internett er PÅSKUDDET han har brukt til å innskrenke pressefriheta for sportsaviser over hele verden - åsså de på radio, åsså de på papir!

(For det tredje er sport (ofte) gøy. DERFOR kommer'e mer sport Under Steinen med tida!)

En FotBall kan vise hvilken vei vinden blåser

Samtidig viser et øyeblikks ettertanke åssen de spørsmåla som kommer opp i Rosenborg-saka ÅSSÅ duker opp i samfunnet UTAFOR IDRETTEN:

- Fotballproffene blir mer og mer like andre ANSATTE. Deres problemer som ANSATTE blir mer og mer like VANLIGE problemer i arbeidslivet.

- De store Fotballaga blir mer og mer like vanlige kapitalistiske bedrifter. DIRRenes oppførsel der, nærmer seg oppførselen til vanlige kapitalistiske DIRRer - som står mot vanlige kapitalistiske ansatte (ofte kalt ARBEIDERE, av gammaldagse tullinger som meg!).

PRESSEfriheta utfordres fra mange kanter. Bl.a. fra stadig nærmere BÅND mellom aktører og presse.

Året 00 blei innleda med en veldig fusjon - AOL-Time/Warner - som stilte det på dagsordenen. (ER AOL-T/W en rapportør eller en produsent av nyheter, pol'tikk osv.?)

Samme problemstilling kommer opp igjen i samband med OL. Og, i MiniMålestokk: Med Rosenborg.

Altså blir Denne Steinen (73) og Den Neste (74) åsså innlegg om PRESSE allment - no vi har hatt MYE stoff om Under Steinen til nå:

Sjekk fx ut

Steinen 1 del II (bl.a. redaktøransvar på Nettet)
Steinen 20 (bl.a. mer redaktøransvar)
Steinen 38 (Lukka områder)
Steinen 39 (AOL-T/W)
Steinen 44-46-47-49 (Serie til NJs landsmøte våren 99, om PapirAvisas død, NettAvisas Vanskelige Fødsel, Redaksjonens Oppløsning og FagForeningenes Krise)

Steinen 45 - 48 + LenkeGjeng (Knallhard polemikk mellom Tøgrim og Juristen i Norsk Journalistlag, + mange flere!)

(Skikkelig leseLeiting i Kriker og Kroker vil finne flere MINDRE PresseKommentarer ...)

Æ BÆ KulturRRadikale Venner!

Er altså Idrett Politikk? ELLER?

Min venn Admiral Jon, som tok roret på Skuta Klassekampen i voldsom storm i 1997 (og nå ser ut til - for første gang på over 10 år! å ha fått skuta til å slutte å ta inn vann!) hadde ET løfte da han gikk ombord:

- SPORTSSIDE! Det ville den gamle FotballEntusiasten ha med seg!

Men DA blei det bråk.

Da slutta nesten ALLE seg sammen - både de som var mest MOT ham og mest MED ham, i AVSKY:

- SPORT? (sånt upolitisk MannsVås?) i KLASSEKAMPEN? (Over Mitt Lik!) IKKE FAEN!

Og Jon har fortsatt ikke klart å få inn sportssida si. Ikke engang nå, når avisa går med overskudd!

Men JEG! Under Steinen! Jeg DRITER i kulturradikalera som ikke SKJØNNER at Idrett handler om Samfunnet (og om Estetikk, Teknologi, Sex, Vold, Kriminalitet og alt anna som er morro!) og Putter'e Under Steinen AKKURAT som det passer meg!

Les og gled deg. Og send en vennlig tanke til alle misforståtte radikalere og andre folk, som ikke SKJØNNER at Sport er Spennende!

(dedusert til min SportsSideLøse Venn J.M.)

(Skrivi Originalt for Steinen og Lagt Ut På Nett første gang 2000-10-06)

PS: I denne artikkelen har jeg vært litt for tøff med en Direktør i Rosenborg. Jeg ser godt i etterkant at jeg kunne behandla ham 50% snillere, uten å ta no særlig Brodd ut av Budskapet.

Problemet for meg er at han har sagt så mye dumt om denne saka at jeg klarte ikke å dy meg (det blei litt sånn Reven-I-Hønsehuset-stemning på meg mens jeg skreiv ...).

Særlig når jeg så et intervju, der han sa: "Hva synsere mener, er oss uvedkommende. Fra vår side er saken veldig grei, sier Rosenborg-direktør..."

(Advarsel til alle DIRRer og andre MaktMenn uten polemisk erfaring: Gå deg ikke vill i en mørk skog av dine egne argumenter, ei natt du er i tåka! DU kan vekke en Sovende SYNSER!)

Okei, men kjære leser: Legg inn et lite filter mot en del av de tøffeste utsagna mine om en viss DIRR N... Sk... hva? Han er sikkert en snill bestefar og grei mann for R ... (Kanskje).


ROSENBBORG - FotballKlubb eller NettSted?

Del I

Hvorfor jeg IKKE er fan av NETTstedet ROSENBORG

7. september havna jeg i klinsj med en pottesur direktør i ROSENBORG. Det skjedde i NRK P1s program Her og Nå.

Den sure var ikke Rune Bratseth - (han er en hyggelig fyr) - eller Nils Arne Eggen - (ryktene sier han skal værra en hissigpropp, men da jeg så'n i aksjon virka han som en klok kar).

Men det var en som heter Nils Skutle. Og Nils er visst no slags bissnissmann?

Rosenborg i fare

Og det var pussig at han blei så sint. For jeg har ikkeno mot Rosenborg!

Med fare for å bli banka av de Yngre Krefter i Familien i Oslo (som er Enga-fæns) kan jeg ærlig si at jeg ønsker Rosenborg alt bra!

Jeg liker trøndersk fotball. Tjukke slekta har spilt ærefullt i klubber som Nessegutten, Steinkjer - og tilmed LITT i Rosenborg sjøl.

Jeg SA bare pene ting om Rosenborg åsså. Om at Rosenborg spiller på en måte som er bra for norsk fotball, har et godt rykte for stilen i laget osv. Jeg sa det, og jeg mener det! (Mer om HVORFOR jeg mener det, kommer i slutten av del I.)

Ikke NOE av det jeg sa, BEHØVDE å bli oppfatta som noe angrep på Rosenborg.

Det vi krangla om, var EGENTLIG:

1) Fins Ytringsfrihet i samsvar med Grunnlova for IdrettsFolk?

2) Skal SportsKapitalen EIE SportsStjernene?

3) Skal SportsEiera eie SportsJournalistikken?

Og det jeg gjerne ville gjøre, var å ADVARE ledelsen i Rosenborg mot å gjørra FEIL på disse områdene, som kan SKADE den fine klubben de har ansvaret for.

Sinna Gubbe

Dirren i Rosenborg derimot! Han blei mektig sint på MEG, og sa stygge
ting om ØGRIM.

Som (ifølge Skutle) er en motstander av demokrati og ytringsfrihet, og de sosialdemokratiske verdier som han (dirren) bygger på.

Det han PRØVDE (men ikke riktig klarte å få sagt) var at Øgrim er en gammal kommunist, så det han sier skal ingen bry seg om.

Det var jo riktig dumt. Det er sånt som på fotballspråket heter ei urein takling, eller å ta mannen istedenfor ballen.

Som vi alle veit er det sånt som enten skjer i et øyeblikk av ukontrollert sinne - når en spiller blir så opphissa/sint at han driter i regla - eller når han vurderer at et angrep er så farlig at det må
stoppes med alle midler, og VELGER å bryte regla.

Så derfor er det jo interessant hva Øgrim SA, som gjorde denne dirren så dirrende sint (eller redd?)?

HVORFOR måtte Tøgrim få kjeft?

Starten på det hele var at Mini Jacobsen - (som ifølge Drillo var den spillern enhver landslagstrupp burde ha med på hattehylla i hvert fall for muntrasjonens skyld) - har vært med på å stifte ei Nettavis om Fotball, kjent som 247fotball.com.

Ingen Ytringsfrihet Utafor Rosenborg?

Og der har en mengde spillere fra Rosenborg - og mange fra andre norske og utenlandske toppklubber - hjemmesider, der de skriver om fotball.

Men DET måtte de ikke få lov til! sa Dirr Skutle.

Fordi:

- Gutta er ANSATT i Rosenborg. Da har de ikke lov til å JOBBE og tjene PENGER andre steder!

- Skal de på NETTET, så skal de ligge på ROSENBORGS hjemmesider. Hvis de skriver andre steder, så jobber de for en KONKURRENT av Rosenborg. Og DET æ'kke lov!

Tøgrim forsøkte å forklare Skutle at laget som er kjent for morsomt fotball og godt miljø risikerer å skade seg sjøl, hvis de blir kjent for å nekte utøvera sine ytringsfrihet som de er sikra i grunnlova.

Dette skjønte ikke Skutle.

Og det, enda han BEKREFTA at Rosenborg IKKE ville gi spillera samme YTRINGSFRIHET på Nettsider i klubben som de ville få utafor.

For TØ spurte faktisk om det. Og Nils Skutle bekrefta at ytringsfriheta vil bli BEGRENSA for spillere på Rosenborg-Sida.

(Men det skal vi komme tilbake til i del II.)

Men hva med boka til Eggen? ....

Innholdet i Skutles svar til Tøgrim og NRKP1-lyarane, var at:

- spillera er Rosenborgs produkt, som Rosenborg har utvikla og gjort kjent og har alle rettigheter til ettersom de får lønn i Rosenborg.

- Derfor skal ikke de tjene penger på å jobbe UTAFOR Rosenborg! Fx ved å få BETALT for å skrive på ei NETTSIDE!

Men den dumme Tøgrim GODTOK ikke dette svaret. Isteden insisterte han på å komme med flere SPØRSMÅL til Skutle om hva dette betydde i praksis:

- Fx for denne Nils Arne Eggen? Skal Rosenborg ha inntektene for boka hans Godfoten?

Han er jo åsså ANSATT i Rosenborg, og har blitt kjent og populær pga. resultatene til laget?

Nei, sa Skutle da. Eggen får lov! (Og så vidt jeg hørte, begrunna han det IKKE med at Eggen er en TRENER og ikke en SPARKER. MEN med at Godfoten er ei (papir)BOK.)

- Ja, men hva hvis noen lager FILM da? Sånn som filmen om MYGGEN?

Nei, sa Skutle igjen. Film er lov! Og forklarte at Rosenborgs nekt av SpillerYtringer utafor laget BARE gjelder INTERNETT.

De Mest Tenksomme Lesera vil nå ha merka at her ære no som ikke stemmer.

... men hvis Myggen får filme??

Det logiske problemet er:

HVIS spellera skal betraktes som Rosenborg-EIENDOM. Som IKKE skal få lov til å Mjælke Markedet for penger de kan tjene på Sin FotballBerømmelse.

Fordi denne FotballBerømmelsen, ifølge leiingas syn, Tilhører Laget Økonomisk Og Ikke Dem ...

... Da er det urimelig at dette IKKE skal gjelde
-bøker og film (som vi tok opp)
- IKKE skal gjelde avisartikler og faste spalter
- IKKE skal gjelde fjernsynskommentarer til landskamper (som vi ikke nevnte, men som må være lov ut fra det Skutle sa:)

-men BARE Internett?

Rosenborgs begrensninger skal BARE forby spillera å komme med ytringer utafor klubbsidene på Internett?

Og kanskje følte Skutle at det gynga ganske kraftig under ham? At det var no som svikta ... i logikken, og han blei sittende med svarteper i forhold til nøytrale lyttere hjemme i god'storn?

Fordi Rosenborg-leiingas standpunkt va'kke godt nok gjennomtenkt? Og derfor var han ikke skikkelig forberedt på å møte "ekle" spørsmål av den typen som Tøgrim kom med, ute i dagslys?

(Ihvertfall var det For det var omtrent på dette tidspunktet i RadioDebatten at han slutta å snakke om sak og gikk over til å skjelle ut Fæle Øgrim.)

Er spillera Lagets Kveg?

Det viktige med denne diskusjonen æ'kke Nils Skutles PERSON. (At jeg blei ærlig irritert over hans ureine spill mot meg har heller ingen stor
betydning. Bortsett fra at JEG åsså er en sur, halvgammal type som ikke lar meg sparke ned uten å sparke igjen!)

Men det viktige denne kvelden var at han faktisk var spiss, ikke bare for Rosenborg-ledelsen, men for FLERE KlubbSjefer rundt i landet som ønsker Mere Makt - både over Spillera, Internett og Media Allment.

Og å få pressa fram deres ARGUMENTER for det er viktig.

Problemet med vår venn Nils Skulte, er at det kan se ut som om han snakker med To Tunger. Og hadde vi hatt en lengre debatt, ville derfor jeg tvingi Nils Skutle til å VELGE:

- ENTEN får han si at RosenborgSpillera er lagets KVEG, "A/S Rosenborgs" EIENDOM med hud og hår,

+ og at Rosenborg (etter at spillera har solgt seg sjøl til laget med hud og hår, og fått sin betaling) akkurat som en annen god bonde som har en flokk sauer gående på gras - har rett til ALT verdifullt de kan produsere: Ull og mjælk og smør og kjøtt og talg og tarmer og alt anna du
kan få ut av FotballSauene.

I Intervjuer med NTB i september uttrykker Nils Skutle akkurat dette i smakfullt klarspråk:

FotballSparkere og andre NegerSlaver?

"Dette er skittprat, alt sammen. Rosenborg er et kollektiv som består av spillere som har blitt populære på det vi har skapt. Spillerne er vårt
produkt, og de er nødt til å bidra til at vi øker våre inntekter som i hovedsak går med på å dekke inn stadig høyere lønnskrav."

"Det er klinkende klart at spillerne er vår eiendom, vårt produkt. All den stund vi betaler lønnen deres, skal vi naturligvis også ha alle rettighetene i markedsføringen av dem, sier Nils Skutle."

Et problem med denne typen argumenter er at de gjør seg usedvanlig dårlig offentlig.

I Norge er tross alt slaveriet opphevd for 800 år sida. Og sjøl i USA slapp de fri negerslavene etter 1865.

Derfor er det han sier om sine rettigheter overfor spillera dønn ULOVLIG, om vi skal ta ham helt bokstavelig. Men det skal vi ikke! For det er først og fremst en utblåsning, først og fremst DUMT.

Mange vil nok åsså syns at han skryter litt vel kraftig av seg sjøl når han sier at "vi" (inklusive Skutle?) har "skapt" spillera. Det KOMMER tross alt mange spillere kommer TIL Rosenborg MED populariteten sin. Rosenborg har KJØPT'n, ikke LAGA'n! (Rosenborg BETALTE dyrt for Jon Carew
og SOLGTE ham enda dyrere videre. Men er John (på godt og vondt) et "PRODUKT" av Rosenborg?)

Og at det er SPILLERA som har gjort laget stort og gjort en mann som Nils Skutle til en viktig mann i norsk fotball

- DE har "produsert" HAM, HAN har ikke produsert dem!

Ikke ALT, "bare" InterNett?!

Men fordi barske uttalelser a la "vi eier spillera 1000%" (kanskje?) kan virke kjekke på styrerommene, men sprekker i dagslys, er det ikke så rart
at Skutle i Radio'n ramla ned på et "eller":

- ELLER FotballSpillere er frie arbeidere, som stort sett har lov til å gjørra hva de vil utafor (fotball)arbeidstida,

+ med UNNTAK av helt spesielle saker, som er klart uforenelig med arbeidet deres, som fx å drekke rett før kamp, rane banker (ihvertfall med Rosenborg-trøya på!) - og ha egne Hjemmesider på Internett.

Det blir det logiske resultatet etter det han sa til meg på lufta i Her og Nå 7. september.

For i løpet av programmet TRAKK Nils Skutle seg fra å kreve "alle rettigheter".

Det som sto igjen etterpå, blei BARE rettighetene til spillera på Internett.

Eller, som han åsså har sagt det til pressa:

"- Internett er kanskje den viktigste kommunikasjonskanalen, og at våre spillere er på andre nettsteder med sine hjemmesider er i strid med våre interesser. Det er ingen grunn til at vi skal støtte våre konkurrenter på nettet, sier Skutle." (NTB)

"Rosenborg-direktør Nils Skutle er opptatt av å ikke styrke nett-konkurrenter til klubbens egen nettside." (Dagbladet)

Nettet LIKE VIKTIG som FOTBALLEN?

Men DA blir det interessante spørsmålet:

ÅSSEN kan Fotball247 være en KONKURRENT med ROSENBORG?

Er de i Eliteserien? I Cupen?

Ettersom Fotball247 IKKE er en fotballklubb, må poenget være at Skutle & co anser Rosenborg for å være et NettSted!

Nå har jeg aldri vært noen fan av NETTstedet Rosenborg.

Jeg har vært inne og sjekka det. Og det er greit nok (om ikke akkurat forferdelig spennende).

Ingenting stygt sagt om de sikkert utmerka folka som jobber der.

Men de fleste av oss blir alltid litt forbeholdne når en som selger et "produkt" (Skutles ord, ikke mine) vil INFORMERE om seg sjøl. Kanskje vi takker ja ... men da vil vi åsså gjerne ha INFO fra ANDRE enn selgeren.

Og som journalist, får jeg sterke PRINSIPPIELLE betenkeligheter, når selgern krever MONOPOL på å INFORMERE om produktet sitt!

Misforstå meg rett. KlubbNettSider har sin klare plass. For å informere publikum, holde kontakt med fansen, gjerne korrigere SportsPressa når den går på trynet.

(Men det siste krever dyktige skrivere og ikke for mye overstyring fra KlubbDirrer, hvis det skal gå).

Jeg liker FOTBALLklubben Rosenborg!

Men KlubbNettSider som ENESTE informasjon? Minner ikke DET om pressesituasjonen i Sovjet, den gangen Alle Lovlige Nyheter sto i Pravda?

Hverken Skutle eller noen andre får meg til å støtte noe sånt!

FotballKlubben Rosenborg derimot! DEN kan du mobilisere meg til å forsvare! Fordi:

- Fotball er MASSEIDRETT, som mobiliserer masse unger og voksne gubber og etterhvert tilmed jenter (Heia GullKvinneLandsLaget!)

- Fotball, verdens STØRSTE sport, er et MØTESTED, som skaper mer SYMPATI og INTERESSE mellom folk og kontinenter enn KRIG - uansett alle FotballPøbler i Verden, så fører fx OL til at Europeiske Fæns blir varme tilhengere av Svarte Spillere fra Nigeria og Kamerun!

- Fotball er SPENNENDE. Fotball er jævla FINT. "The beautiful game" - eller som Drillo sier det: Verdens beste spill!

- ROSENBORG er ikke bare den beste klubben i Norge i de siste 10 åra. men det er åsså en klubb som spiller FORSKJELLIG fra landslaget - ULIKT drillo-stilen (som jeg har hylla Under steinen 53 og 54 - sjekk Robotfotball? 1 og 2)

Og at vi i dette BitteLille landet kan spille fotball på to ULIKE måter som holder høyt internasjonalt nivå, det syns jeg er strålende.

Her har du argumentene: De (venstre)Politisk Korrekte, de Politisk Ukorrekte, de Patriotiske, og de "FotballFaglige"!

Altså HEIA ROSENBORG. På FotballBanen!

Men Rosenborgs NettSted? Skal jeg si veldig heia til det?

Okei: Hvis de som er der får til no fint, Heia!

Hvis de blir best i landet i fri konkurranse på Reine, Skjære Journalistikken, tross det HANDIKAPPET det kan være å være underordna en Stor Aktør, så skal jeg reise meg og Ta Bølgen!

Men hvis Skutle & Co skal drive NettStedet sitt fram, IKKE ved å få dem til å bli Best I Konkurransen, men heller ved å laga en sånn SuperLeague der visse NettSteder har Monopol og Alltid Er Inne, mens andre ikke en gang får sjansen til å spille kvallik?

Hvis leiinga i Rosenborg skal bygge Nettstedet sitt på å nekte spillera sine grunnlovsfesta rettigheter og definere dem som kveg som bare slippes på beite etter avtale?

Hvis det skal bygges opp i strid med de prinsippene for fri presse og skille mellom aktør og journalist som vi ellers i det norske samfunnet syns er avgjørende viktig?

Da kan'ke jeg heie. Da æ'kke jeg no'n fan!

Neste gang skal vi gå grundigere inn på HVORFOR disse spørsmåla er så viktige. Og får betydning for IDRETTEN langt utover Rosenborg, for ANSATTE langt utover FotballProffene, og for PRESSA langt utover fotballavisene og sportsjournalistene!

(Del II Under Steinen 74)

tron øgrim

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer