Steinen 77 Nettet og Verdenshavenes Mysterium!

DENNE UKA: Nettet og VerdensHavenes Mysterier!Det handler om Thor Heyerdahl! Som Tøgrim har intervjua på tre kontinenter, og laga radio og bok om - og som akkurat NÅ får DRITKJEFT igjen i den norske pressa! Tron digger Thor - men hva KUNNE han ha finni ut - HVIS han hadde blitt NyFødt I InterNetts Tid?

InfoArbeideren Thor Heyerdahl ...

I høst ær'e BRÅK om Thor Heyerdahl igjen!

(Akkurat som det har vært det hvert ENESTE år siden jeg skvalpa i mors liv og han skvalpa over Stillehavet på Kon-Tiki! (Han kom fram litt før meg, men vi havna begge på tørt land i løpet av året ...)

Det gir meg påskudd for å legge ut ei Gammal Nøtt som handler om flere av mine entusiasmer:

+ Prehistorierie!

+ Mysterier!

+ og (ja, sjølsagt!) Thor Heyerdahl.

Historia om en database ...

Thor H. blei Thor h på grunn av et sammenstøt mellom to
merkelige hendinger.

Begge handla om kjærlighet, hvis du er på det hakket. (Og hvis du fx er DAME, eller ROMANTISK, eller BEGGE DELER!)

--- eller om Info! (Hvis du kanskje er MANN, og derfor som meg, mer opptatt av Øksemord enn av Sentimentalitet? (Og Dette Var Dagens MachoBløff Under Steinen ...)

Her er de:

- En nordmann ved navn Koerpelien er i SydHavet og forelsker seg i ei prinsesse på Tahiti.

Hun dør av SpanskeSyken. Nordmannen sørger resten av livet - i Oslo, der han samler (Nord?)Europas største private bibliotek om øyene som han begrov hjertet sitt i.

... og en DataBehandler

- En guttunge i Larvik blir overbevist om at sivilisasjonen kommer til å gå under! (Dette er på 20-30-tallet, han er bekymra for Hva Kulturen gjør med Naturen, hva Nazismen gjør med Samfunnet osv.)

Han finner ut at han vil flykte til Ødemarka, til Den Ville Naturen, SYDHAVET (og dette til tross for at han har VANNSKREKK og ikke kan SVØMME!) - bare han finner den rette DAMA han kan ha med!

Omsider finner han ei alvorlig jente som er gæren nok (romantisk nok?) til å si JA til dette. (Og 15 år etter er de skilt.)

Og så treffer han Koerpeliens bibliotek ... og sitter og leser og leser ... helt til Thor og "hans" Liv drar halve jorda rundt med langsomme gamle frakteskuter, helt til Fatu Hiva i den franske kolonien i Polynesia (samme land som franskmenna dreiv atomkrig mot på slutten av 90-tallet - riktignok da ei anna øy Rotorua ...)

Thor og Tron

Thor og jeg har møtt hverandre noen ganger. Jeg har møtt ham mest.

Historia om det står (for det meste) i Nøtta Nedafor: Om mine møter med Kon-Tiki på Fatterns Fang, om klaustrofobi i hulene på PåskeØya da jeg leste Aku-Aku som gutt osv.

Seinere møtte jeg ham til intervjuer i Peru og på Tenerifa (NB: "Tenerife" er fransk, og uttalen TENERIFF bare SnobbeTull - som å kalle Oslo (=Uschlu, for åss fastboende) for Åss- Lå! ala Pa- ri!), og særlig under en fantastisk ukestur på flere tusen år gamle monumenter i Albania i 1995.

Og laga radioserie om ham sammen med Arnfinn Christensen, og bok for ungdom:

Tor Edvin Dahl og Tron Øgrim - Thor Heyerdahl og verdenshavenes mysterier (Cappelen i samarbeid med Kon Tiki-museet, 1995).

Jeg er fasinert av Thor av mange grunner. Livet! De Vitenskapelige Kampene! (Bl.a. HVORFOR vitenskapsfolk er så fryktelig SINTE på Thor - og hvor "vitenskapelige" (? Hm!) de er når de slåss mot ham!) Teoriene!

Noe av detta diskuterer jeg under den NESTE steinen: 77 - Materialist eller Mystiker?

"Heyerdahl" - 2020?

Men her bare et poeng, i forhold til Nøtta vi legger Under Steinen idag:

Jeg har før behandla et anna Norsk Ikon som DataBehandler - Egil

Olsen (alias Drillo!) Under Steinen 54 og 55.

Men Norges Mest Kjente Sjømann/Eventyrer etter Nansen og Amundsen er ÅSSÅ en mann som har Seilt lengre på InfoHavet enn på Oseanet! Hasns VITENSKAPELIGE hovedverk - ungdomsboka American Indians In the Pacific, de digre verkene om Påskeøya osv - inneholder resultatene av veldige mengder LESNING -

- mye av det i obskure, gamle (tvilsomme?) og ofte UTILGJENGELIGE bøker, som han har sammenfatta til de berømte Heyerdahlske Teoriene om FørHistoriske SivilisasjonsVandringer Over Havene.

Sammenfatta tvilsomt, vil hans kritikere si. Ja, kanskje det. Ihverttfall på noen punkter ...

MEN, på den andre sida: Hvor mange har prøvd å FØLGE ham? Og gå inn, ikke bare på enkeltpunkter der de mener han står svakt og kan torpederes, men i analysen av den DIGRE MENGDEN Info han mener peker i retning KulturSpredning via Sjøen?

Og HVA kunne Thor ha gjort, hvis han hadde vært født 100 år SEINERE?

Hvis han hadde kunnet STARTE arbeidet med å grave opp historiske paralleller, ikke i et bibliotek som Handelens, Kjærlighetens og Sjukdommens Tilfeldigheter hadde skylla opp i en leilighet i det fjerne Oslo -

- men i VerdensHistorias Største Bibliotek, det som alt i år 2000 rommer minst 500 MILLIARDER NettSider, og som (håper jeg) SNART skal romme hver minste FLIS av Interresant Papir noen har tatt seg bryderiet med å arkivere?

Okei: Hva kan FRAMTIDIGE "Heyerdahler" finne ut ved å SØKE på Nettet - Info og SAMARBEIDSPARTNERE (noe Thor sårt mangla, da han starta ...) i de nærmeste 10-åra?

Nå som folk finner nye KOMETER på Internett, kan de kanskje åsså snart finne Gamle, Glemte SIVILISASJONER?

Om dette handler Dagens Stein ... (Og MER om Tøgrims Tanker om sånt under NESTE Stein, nr. 77!)

(Publisert P(å)P(apir) i PCWorld, våren 1998)

(Første Gang Under Steinen 2000-11-03)NETTET og VERDENSHAVENES MYSTERIER

Denne gangen begynner og slutter jeg med Båter i den Fjerne Fortida -

- altså ikke i 1994, før De Store hadde Oppdaga Internett, men 5000 år sida! 15 000 år sida!

Men hva har det med Nettet å gjørra?

Jo: Når dere får dette nummeret av PCWorld, er jeg (håper jeg!) på Påskeøya. (Og jeg skal kanskje holde foredrag åsså, over satelitt-telefon.)

Og hvorfor det?

I fjor blei jeg 50 år. Og Thor Heyerdahl-serien Arnfinn Christensen og jeg laga i 94, kommer i reprise i påska (håper vi).

Men alt dette henger sammen med en (eller flere?) teori(er?) Thor Heyerdahl satsa livet på å bevise det året jeg blei født, altså i 1947!

1) Et 50 år gammalt vågestykke..

Altså begynner vi der:

Våren 47 seilte Heyerdahl og 5 andre nordinger ut med en fra Limas havneby Callao.

De ville krysse den mest øde delen av Stillehavet, der det aldri var skip. De dro ut på ei flåte de TRODDE ville flyte (men de var ikke HELT sikre...) Ikke gikk de med svømmevest, heller. Derfor hadde de med en liten radio som virka av og til, sånn for sikkerhets skyld.

Grunnen til at de reiste, var ei Vitenskapelig Feilmelding. Det gjalt Polynesia - øyene i Stillehavet mellom Hawaii i nord, Rapa Nui (Påskeøya) i Sørøst og Aotearoa (New Zealand) i sørvest.

Folket på øyene snakker språk som er i slekt med språkene i Filippinene og Indonesia. Altså mener de fleste at polynesernes Store Havreise må ha starta i Asia.

Men: Ute på øyene fantes store statuer og andre kulturtrekk som minna om Sør-Amerika. Kunne Sør-amerikanere ha reist ut der FØR polynesierne og vært der når de kom?

Umulig, svarte polynesia-ekspertene. For folket på Sør-Amerikas mange tusen mil lange østkyst hadde ALDRI laga havgående skip! Og alle visste at flåtene av lett balsa-tre, som indianerne brukte på kysten, raskt trakk vann og ville synke når de ikke blei tørka med regelmessige mellomrom...

Heyerdahl mente de tok feil (men han var ikke 100% sikker.) Så han bygde Kon-Tiki, for å prøve...og resten er historie.

2)...På grunn av en forskningsfeil

Men hvorfor sank ikke flåten?

Fordi forskera opp til 1947 var ofre for en vanlig forskningsfeil: Ukritisk Avskrift. Ingen av dem hadde PRØVD å bygge en balsaflåte. Ingen hadde EKSPERIMENTERT med balsa.

Men det STO i bøkene at trakk vann og sank. Og det kom visst av en tilfeldig samtale mellom en skipskaptein og en forfatter på 1800-tallet. Balsa synker! sa skipper'n.

Skriver'n trykte denne replikken, og så blei den klipt og klipt - til den blei Vitenskapelig Sannhet.

Heyerdahl hadde det svinehellet, at han var offer for et uheldig trekk i VitenskapsKulturen: Avskrift Av Autoritet uten KvalitetsKontroll! (Dobbelt svinehell, fordi det tvang ham til å bygge Kon-Tiki, og - fordi det var feil, så han ikke drukna.)

Thor blei altså verdensberømt, på grunn av en kombinasjon av to vanlige vitenskapelige svakheter:

+ At autoriteter klippes og ikke sjekkes

+ og at forskere på område A ikke har oversikt over resultater fra område B.

3) -fort framover- 50 år

5 år etter. Jeg ser bølger mens fatter'n leser Kon-Tiki høyt. 10 år etter. Jeg leser Aku Aku og sitter fast i trange vulkanske huler på Påskeøya, sammen med Thor.

45 år etter: Arnfinn Christensen og jeg intervjuer gubben i Tucume, Peru, for vår serie på 6 programmer. (De går under Lillehammer-OL og blir hørt av INGEN!)

47 år etter: Kjell Høybråten og jeg inviterer Thor til Albania, i ei lita uke klatrer vi over nedgrodde monumenter.

50 år etter blir jeg 50...så da må jeg til påskeøya!

Dessuten skal serien i reprise, så Arnfinn og jeg drar til Teneriffe i desember, og ser på det nye flotte museet til Thor (hans 6. museum?) som Fred Olsen har putta 60 millioner i.

Men, altså, forskera.

Hva sier de, 51 år etter?

Hadde Thor rett eller tok han feil?

4) Feilen med Thor Heyerdahl

De krangler!

Noen er veldig sinte på ham. Sier han tror alt for mye ut fra alt for tynt materiale. De mest fiendtlige henger'n nærmest ut som broren til Von Däniken ...

Noen holder kjeft. Og det fins de som støtter'n også. Jeg er ingen frelst Thorianer. Jeg æ'kke ute etter å bevise at mannen "har rett".

Men: jeg er altså fascinert av Heyerdahl - av livet hans, teoriene, og ikke minst de store KRANGLENE om teoriene.

Thor mener at i gammal tid, før folk hadde gode veier, var det LETTERE å reise over havet enn over land.

Han mener at folk for svært lenge sida kryssa verdenshavene i mange retninger - for minst 5000 år sida.

Han antyder minst EI folkevandring rundt halve jordkloden, fra India til Påskeøya.

Dette ER dristig.

Men Thor hisser også på seg folk som ikke liker at han er tverrfaglig. Reiser fra land til land og sammenlikner, bruker biologi og arkeologi og legender og historiske kilder og legger puslespill. Og tar imot tips fra amatører...

5) Veldig store puslespill!

Men mitt problem er at jeg reiser, går i museer, intervjuer folk, og kommer hjem med nye kasser bøker.

Og da snubler jeg over InfoBiter, som er fra Anerkjente Autoriteter og ikke Tvilsomme Typer (som Thor?), der det fx står at:

+ I en landsby på vestkysten av Amerika, datert til like før Columbus, fant arkeologene STÅL (ja, ikke jern!) som de mener stammer fra Kina.

+ En språkforsker fant japanske lånord i indianske språk i California.

+ Den australske dingo-hunden er innført fra Sørøst-Asia for ca 4-5000 år sida, og det fins australske kenguru-lopper på hunder i Asia.

+ En argentinsk språkforsker sporer mayaenes tallsystem tilbake til India.

+ Osv.

For meg SER dette ut som puslespillbiter som KAN påvise LANGE sjøreiser for LENGE sida. Men å bevise (eller motbevise!) noe sånt, krever at NOEN er villige til å SE på bitene!

Nå har jeg en mistanke om at her er det en del InfoBiter som bare jeg sitter på i hele verden. (Har noen andre BÅDE hørt foredrag om tall i Amerika og lest om kengurulopper i Asia?)

Å SAMLE sånt på Nettet må føre til SPRANG framover i sånn puslespill-legging!

Det MINSTE vi kan håpe på, er å øke kvaliteten. Ideen om at Internett fører til MINDRE kvalitetskontroll er nemlig GÆREN, trur jeg, i hvert fall på lengre sikt. (De som trur dette, har dessuten ofte ikke så god greie på kvalitetskontrollen (hm) i pressa og lærebokforlaga...)

For det at feil info ligger der ute, midt i glaninga på folk som kanskje kan noe om det - KAN jo fx føre til at folk som har greie på biologi, kommer over - og RETTER! - opplysninger om at balsatre synker i saltvann. (Det er jo trist hvis det fører til at Verden ikke får gleden av en ny Kon-Tiki-flåte av og til - men dæ lyt me tåla.)

6) Nå kommer HumaNerdene?

Og så muligheten for å spare all reisinga -

- ta nå fx Kåre Prytz.

Han snuste etter info som kunne vise at det var FLERE vikinger i Amerika enn historikerne til nå har rekna med, og de var der LENGER.

Jeg veit ikke om han hadde rett, men han fant mye artig materiale. (Og det blei to bøker av det: Lykkelige Vinland og Vestover før Columbus.)

Men så mye tid han brukte på det! Han reiste i fritida, rota og samla.

Nå, hvis Prytz hadde hatt sin Hemmelige Vikingeliga på Nettet - kunne han spart ÅR! Og sikkert kommi lengre.

DataNerdene har vist at de kan bruke MASSEBEVEGELSER til å kople samme KASSER over Nettet til super-datamaskiner som kan løse store MATEMATISKE oppgaver.

HumaNerdene må kople MENNESKER og BIBLIOTEKER (nesten) sånn!

Der det fins SPENNENDE oppgaver må de kunne samle tusener for å løse oppgaver - fx i språkforskning, etnografi, historie - fagfolk og amatører, sammen!

Veit noen av dere om HumaNerder som har begynt å jobbe sånn? I så fall vil jeg gjerne høre om det.

Og når det gjelder De Helt Gamle Sjøfarerne:

Jeg gjetter at Bevisene på om fx Heyerdahl Har Helt (eller litt, eller ikke, eller SLETT ikke!) rett,
FINS ALT, ikke ett, men MANGE steder, der ute i arkivene, museene, bibliotekene - de må bare koples (først på kabel, og så sosialt) for at Svara Skal Synes:

SANNHETEN ER DER UTE!

tron øgrim

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer