Steinen 82: 40 BIND FIRE SØSKEN! (Lesergaid til Willy Ustad 1)

Denne uka: 40 bind 4 søsken! (Julegaver 1)Her kommer den Første, Store WillySteinen! Her er Tekno For Nerdene og Krig For MachoMenn og Kjærlighet For Kjærringer! Her er Pol'tikk for Aktivistene og Tallerkener for Alle Fra Andromeda! Willy! Ustad! Ingen Over - Under Steinen!

Steinen 82: 40 BIND FIRE SØSKEN! (Lesergaid til Willy Ustad 1)

FORKORT JuleGaveStria 2000!

Tøgrim er, som dere har lagt merke til, Willy Ustad-fænn. Så før eller seinere MÅTTE det bli Store Ville Willy Under Steinen ...

Vi har allerede anbefalt bøker a'n på FORSIDA av 40 og68.

Nå som det nærmer seg JUL, har jeg et godt påskudd:

Dere bør sjølsagt gi bort BØKER.

Okei, her har dere en sjangs til å komme nokså BILLIG og FORT fra det!

Av Willys 51 bøker -

+ 40 bind 4 søsken,

+ 3 bind Vokterne (ungdomsbøker)

+ 2 store trillere for voksne,

+ 2 bøker om HULDRE,

+ 1 om KNUT GRIBB,

+ 1 historisk roman fra SVARTEDAUEN og

+ 2 faktabøker om FLYGENDEN TALLERKENER(!)

er kanskje 49 i handelen! (Du vil åsså finne mye billig på antikvariat.)

Vil du gi tante og lillebror ei LITA gave, er de fleste av dem billige (og vil du gi noe dyrere, kan du gi bort FLERE - eller årets nye triller MØRKLEGGING, innbindi!

Fordi bøkene er så FORSKJELLIGE, kan du i en fart finne gaver til svært ULIKE venner og slektninger ... Dermed kan du sjappe MANGE julegaver, fort og greit! Fx

- Skrekk, steinhard krim? Fire søsken 25 - I GRAVENS SKYGGE.

- Liker Lillesøser X-files? Prøv Vokterne 1 - og biter hu på den, har du løst gaveproblemet for neste bursda åsså (med 2, 3 og 4 som er i kanonen.

- Eller er hun blitt ganske stor, men liker mystikk og tallerkener og sånn? 10 - BRENTE SPOR 17 - JAGET VILT 24 - MELLOM HIMMEL OG JORD 28 - UFO-ALARM. Dessuten har Cappelen hans UFO i Norge-bok og KANSKJE Rosswell-mysteriet.

- Eller skumle spøkelser? 29 - MØRKE MAKTER.

- Storesøster da - vil hun ha knallhard spenning med JENTER i hovedrolla? 7 - DOBBELTSPILL 17 - JAGET VILT og 38 - Den Sorte Dame! Og vikingetidsboka VARGTID. (Boka er ute av handelen, men i hvert fall for ei stund sida solgte de'n på STIKLESTADMUSEET i Trøndelag.)

- Men Mamma da, som vil ha noe hyggelig og sosialt med kjærlighet og hygge i? Fire søsken 16 - VEIVALG. 32 - komplottet, 36 - BRYLLUP I KARLSAVN. En skumlere bok for mamma er 37 - MANNGARD.

Men kanskje hun heller vil lese bøker om dystre, sosiale temaer? Tatrenes skjebne, psykiatrien, svik mot barn? 14 - I LOVENS NAVN 20 - FEDRENES SYNDER 35 - SPOR FRA FORTIDEN. Og årets innbindi krim, MØRKLEGGING.

- Har du en kompis på Sørlandet som er isolert HumanEtiker og hater bedehus? 9 - SENSOMMER.

- Er bestefar pensjonert industriarbeider som hadde sin beste tid i fagforeninga? Gled ham med 4 FREMTIDENS MENN 6 - MAKTEN OG ÆREN og særlig 12 - FORTID OG FRAMTID.

- Digger bruttern konspirasjonshistorier om kjente nazister? 2 - FRIHETENS PRIS 35 - SPOR FRA FORTIDEN. Ellers ær'e masse konspirasjonsteorier ellers. Kaka tar kanskje den store romanen om planene for et fascistisk kupp i Norge ETTER frigjøringa i 1945: Den skjulte krigen. Eller vil han ha beinhard krig og ækksjøn? Fx 21 - FRYKTENS GRENSE.

- Er kjærsten raddis, alltid med nesa i politiske bøker? Prøv 38 - DEN SORTE DAME eller årets krim MØRKLEGGING.

- Eller går'e mest i historie? Vikingetida: VARGTID. Svartedauen: ET LIV I DØDENS TID. Eller kanskje Willys finurlige Knut Gribb-historie fra Trøndelag under 1. verdenskrig: For Rikets Sikkerhet.

- Tekno-Willy da? Tjah, han er vel over det hele? Det er TeknoDetaljer i ALLE bøkene, BILER mekkes med stort sakkunskap (SKJELDNE modeller!) her er komplisert MILITÆRT utstyr, FABRIKK (mest verft) osv ... Men tre SPESIELLE MærdeBøker er Knut Gribb og Fire Søsken 38 - DEN SORTE DAME og 33 - FJELLETS HEMMELIGHET

Erotikken sier jeg ikke hvor er, den får dere finne sjæl ... (men den er mange steder). Og alle emnene ovafor er behandla i mange ANDRE bøker åsså.

Her er KORTLISTA over mine ABSOLUTTE WILLY-favoritter:

+ VARGTID
+ KNUT GRIBB - FOR RIKETS SIKKERHET
+ VOKTERNE (1)
+ ET LIV I DØDENS TID
+ MØRKLEGGING

Fire søsken:
1 - TYSKERTØS
3 - SPOR I RIMFROST
4 - FREMTIDENS MENN
6 - MAKTEN OG ÆREN
7 - DOBBELTSPILL
9 - SENSOMMER
10 - BRENTE SPOR
12 - FORTID OG FRAMTID
16 - VEIVALG
17 - JAGET VILT
21 - FRYKTENS GRENSE
24 - MELLOM HIMMEL OG JORD
25 - I GRAVENS SKYGGE
27 - BLINDSPOR
37 - MANNGARD
38 - DEN SORTE DAME

Okei, så langt den korte HUSKELISTA til dere. Nå over til den GRUNDIGERE Ustad-gjennomgangen!

Nøtta nedafor bygger på en gjennomgang av 32 bind Fire Søsken som jeg laga for KlampeKassen i januar 1999. Den er bearbeida og utvida med de 8 nyeste bøkene.

Under den NESTE Steinen (83) kommer gjennomgangen av de 11 ANDRE + mer Lesergaid og diskusjon av Willys verk!

(Ei kortutgave av Nøtta Nedafor sto i Klassekampen våren 1999.)

(Lengre, revidert utgave for første gang på Nettet 2000-12-08.)


40 BIND FIRE SØSKEN!

LeserGaid Willy Ustad I

Willy Ustad forfatterskap er, for meg, det mest SPENNENDE som skjedde i Norsk Skjønnlitteratur på 90-tallet.

Jeg sier ikke at han var den BESTE. (Det er en smaksak ... dessuten er vel det Nordmennesket som står NÆRMEST Nobben nå, Byggmester Solstad?) Men Willy er BRA.

Derimot er han, for meg, både i FORM og INNHOLD den mest SPENNENDE, fordi han:

+ skriver om ETTERKRIGSTIDA, rettsoppgjøret, Det Hemmelige Norge, gjennoppbygging og bedre økonomi, fagforeningspolitikk, produksjon og teknologi, flygende tallerkener og myter og endra dagligliv - på en svært allsidig, innsiktsfull og nøyaktig måte.

+ er en innsiktsfull TEKONforfatter, med sans for maskiner, fabrikker, biler, fly, båter, militærutstyr osv. som nesten ingen andre forfattere er interessert i. Og på dette omrpådet er han SUVERENT best i Norge.

Dette aleine gjør at han hører hjemme her Under Steinen.

+ Han er en SPENNINGSskriver, med sans for krim, skrekk, SciFi, han veksler mellom krigsroman, bygdebuskis, erotikk/"porno", hardkokt triller, spøkelsesfortelling osv - han KAN både spenning - igjen best i Norge nå, mener jeg, og med STOR kunnskap om en mengde populærsjangre, som han sjonglerer mellom.

Ettersom MIN litterære bakgrunn er SciFi, hard krim og sosialrealisme, går det rett i fletta på meg at han er så dyktig på mine "hjemmmebaner".

+ Han BRUKER den nye norske KjoskSjangeren - finni opp av Bladkompaniets geniale forlegger, den nå (desverre) pensjonerte luringen Finn Arnesen, som dreiv fram Louis Masterson og Margot Sandemo - til å skrive "tung" litteratur om viktige EMNEER For Folket. Dermed har han gjort noe helt NYTT.

Fra 1989 til ut år 2000 ga Willy Ustad ut 51 bøker (som jeg veit om. Med hans litt mystiske, militære bakgrunn veit jeg ikke om han kanskje kan ha sniki noen andre ut under dekknavn?).

Han skreiv FÆRI minst 3 til ...

Han slo gjennom med et brak med "Tyskertøs", som lanserte serien om journalisten Lea Karlsbu, hennes lærer-søster, to brødre (fagforeningsmannen og den "stripete" kapitalisten), far (gammalkommunist, eksraller og småbruker), tante (mørk kristen!), hennes sønn, hennes menn, arbeidskolleger, osv osv ...

Serien "4 søsken" er Willy Ustads hovedverk (i hvert fall fram til nå). I gjennomgangen av bøkene hans BEGYNNER vi derfor med den.

FORELØPIG (desember 2000) har'e kommi 40(!) bind! - som spenner over 17 år, fra frigjøringsdagene 1945 til sommeren 1962.

Derfor BEGYNNER vi denne gjennomgangen av WUs OEUVRE med å REFERERE disse 40 bøkene.

Men EGENTLIG henger disse 40 bøkene sammen med MINST 10 av de 11 ANDRE som Willy har gitt ut (og jeg tipper det kommer lenker til den siste åsså ...).

Så samla kan vi kalle Fire Søsken en StorRoman - eller HELE Willys Verk hans Store Roman. (Mer om det Under Steinen 83 ...)

1 - TYSKERTØS

starta ballet. Hvor mye over 100 000 den har solgt veit ikke jeg - men det skjedde helt uten bokklubb! Dessuten er'n dramatisert til en time praktfullt radiohørespill på Ækt trønder (mens bøkene til WU er på normalt bokmål).

Det handler om den andre sida av frigjøringsdagen 8. mai 1945:

Lea Karlsbu var ikke nazi, bare ei naiv ungjente som var uheldig nok til å forelske seg i en tysker. Hun FØDER denne dagen. Dora, som har vært tyskerhore, ofrer seg og blir mishandla for å redde Lea.

Broren hennes, Arnodd Karlsbu, er STRIPETE: Han bygde brakker og var med på å smugle og selge tjugods fra nazistenes ofre i Sverige. Han kommer ut av krigen med en skjult formue - og er redd den 8. mai, men HAN klarer seg!

Hvis denne hadde kommi på et "årntli" forlag i harde permer, hadde det blitt en av de mest omdiskuterte bøkene i 1992 (og Willy hadde blitt med i ForfatterForeninga flere år før han kom inn) ...

UANSETT er det en av de mest leste og innflytelsesrike romanene på 90-tallet. Som alle bør ha lest.

2 - FRIHETENS PRIS

Steinen 82: 40 BIND FIRE SØSKEN! (Lesergaid til Willy Ustad 1)

legger grunnlaget for resten av serien:

Lea Karlsbu kommer ut av leiren for "tyrkertøser". Via en vaskejobb på hotell kommer Lea over noen tips som hun gir til den lille avisa Trondhjems Tidende, og begynner som journalist.

Ei sak hun skriver en notis om, er Henry Olliver Rinnans underlige rømmig fra fengslet noen timer i jula 1945 - der har WU sin egen hypotese...

Her begynner Willy åsså med de fine, interresante og spennende fakta-etterorda som kommer i ALLE seinere Fire Søsken-bøker:

Hva av dette skjedde virkelig? Hva er mine kilder? Hva av dette KAN ha hendt? Og hva skjedde ellers, både av pussig og viktig, i Norge og Verden på den tida?

3 - SPOR I RIMFROST

- en FAVORITT -

forteller ei forjævlig historie som WU hevder er sann: Om "tyskertøser som blei leid ut som arbeidskraft og tvangsprostituert. (Var dette en grunn til at Ustad fikk mordtrusler i den første tida mens han skreiv "4 søsken"?)

Ellers er bokas sjanger bl.a. "falsk" spøkelsesroman, sånn som John Dickson Carr skreiv dem - det VIRKER som om noe er overnatulig, men (kanskje?) det er feil. (Er det en varulv her - eller ikke?)

4 - FREMTIDENS MENN

- ny FAVORITT -

er bl.a. ei AKSJE- og FINANSFORTELLING! Bl.a. med den beste litterære beskrivelsen jeg har lest om åssen du manipulerer kursen på aksjene innafra for å ta over en bedrift billig!

Manipulatoren er den stripete rikmannen Arnodd Karlsbu, bedriften er Karlsviken Verk. Arnodd putter krigspengene sine og blir dominerende aksjonær. Og folk som var på den riktige sida under krigen veit om det, og de veit at pengene blir vaska, men verftet treger penga ...

Nesten ingen har skrivi innsiktsfull og teknisk riktig skjønnlitteratur om sånt. Ei tankevekkende bok - med en fin komisk-katastrofe-på-arbeidsplassen-slutt.

5 - ILD I KALD ASKE

er en "historisk krim" av typen: gammal uoppklart forbrytelse vil ikke hvile i fred.

Lea Karlsbu som journalist/"detektiv" kommer på sporet av en mann som hoppa ut i fallskjerm under krigen, men aldri kom fram dit han skulle. Og han hadde mange penger på seg.. I de fem første binda av serien, har WU nå variert mellom fire sjangrer...

6 - MAKTEN OG ÆREN

- Enda en FAVORITT

handler om Karlsviken Verft, fram for alt, om åssen direktør Johannes Johansen orger og mikker utafor lova for å skaffe nødvendig produksjonsutstyr i ei tid da sånt ikke er å få tak i (legalt), om åssen den nye, skjulte eieren, den stripete Arnodd Karlsbu, åsså orger og mikker, om jernarbeider Brynjar Karlsbu som har ei fortid fra krigen som lager problemer for ham både psykisk og politisk, og om begnynnende oppbygging av hemmelige militære grupper....

Særlig slutten, ei sann (iflg WU) historie om berging av en lastebil fra havets bunn, der Willy skriver om arbeid, teknologi og monkeybisniss på en måte som ingen annen i Norge har gjort siden Jon M i orions belte skreiv om tjuveriet av en bulldozer på Svalbard, gjør denna til en av mine FAVORITTER.

7 - DOBBELTSPILL

- enda en FAVORITT.

Berit Fossland (født Karlsbu) bestyrer Iselva skole i Troms. Det gir Willy sjangsen til å fortelle den fantastiske historia om Oberst Reistad, sjef på Bardufoss flystasjon, som trossa Oslo-regjeringas sentraliseringspolitikk i Nord-Norge og delte ut militære plank til gjennoppbygging mot regjeringas ønsker - og som trua med å utløse krig mot Englamnd i 1947!

Dessuten introduserer boka WUs kvinnelige flygerhelt, MariaLisa Delgado Scutsey, en ekte amerikansk bastard med indianske og norske aner, ei dame som liker både ville fester og tilfeldige mannfolk, oig som har flydd store krigsfly under krigen, men i fredstur blir sparka fra luftforsvaret fordi MENNENE skal ha jobb.

Hun flyr aleine over Dammen - og demonstrerer at WU KAN skrive om å FLY! - for å ta et ulovlig sjølmordsoppdrag over NordKalotten, som hun SÅVIDT overlever.

8 - TYSKERUNGEN

Kommunestyret i Karlshamn forsøker å ta sønnen fra Lea. Det gir Professor Willy mulighet til å gå gjennom Krigsbarnyutvalgets innstilling, som han kaller rasistisk:

Unger av tyskere var uønska i Norge, fordi de var av feil RASE og derfor kunne bli en femtekolonne! Et av WUs poenger er at nazistenes raseteorier også smitta over hos visse kretser på den andre sida. (Ettrerordet i denne boka er enda en bit Ustad jeg skulle ønske at alle hadde lest.)

9 - SENSOMMER

er åsså en FAVORITT:

Her skifter Willy sjanger igjen, til burlesk anti-pietisktis bygdekommedie om den reisende emmisæren som ikke klarer å holde seg unna damene på bedehuset. Ei artig bok, syns jeg.

10 - BRENTE SPOR

- FAVORITT igjen.

To viktige temaer: Oppbygginga av hemmelige militære grupper i den kalde krigen. Og eks-offiser Willy med et langt liv bak seg i forsvaret begynner å nærme seg MYSTISKE FLYGENDE GJENSTANDER - noe som blir viktigere seinere i serien.

Etterordet dokumenterer at det var et stort antall observasjoner av sånne flygende gjenstander i 1946, og refererer et dokument som tyder på at pressa blei stoppa ved hjelp av skjult sensur. Ei viktig historie, uansett hva det nå var...

Og Willy har sin hypotese. (Nei, han mener ikke at "spøkelsesrakettene" kom fra Mars, hans forslag er et høyst jordisk opphav.)

Og vi fortsetter hele veien til 40, i del 2 av LeserGaid Willy Ustad I

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer