Annonse

DinSide | Studio

Flere flytter på hytta
Foto: Halvard Alvik / NTB

Flere flytter på hytta

Flere hytteeiere flytter permanent på hytta for å få rett på strømstøtte, til tross for at regjeringen har bestemt at den kun skal gjelde husholdninger.

– Vi har fått mange adresseforandringer den siste tiden fra byen til ulike hyttekommuner. Vi går ut fra at dette i stor grad gjelder folk som vil sikre seg strømstøtte i boligen de oppholder seg mest igjennom året, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag til Nationen.

Regjeringens strømstøtteordning dekker en stor andel av strømregningen når den overskrider 70 øre per kilowattime. Denne strømstøtten er derimot kun rettet mot husholdninger, og ikke fritidsboliger.

Det mener mange hytteeiere er provoserende.

– Hytta er uten tvil en del av husholdningen. Regjeringen har her ikke fulgt med i tiden, sier styreleder Trond G. Hagen i Norges Hytteforbund til avisen.

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i NVE har i sin praksis åpnet for at husholdninger som har fått dispensasjon fra kommunen til å bo i fritidsboligen permanent, vil ha rett til strømstøtte.

(NTB)

Les hele saken

Så mye mer kan du få

Annonse
Ny årsrekord

Ny årsrekord

Igjen settes det årsrekord for strømprisen på østlandet (NO1), for tredje gang denne uka. Vest (NO5) får den samme prisen i morgen – også det årsrekord.

Ferske tall fra Nord Pool viser at strømkunder i disse to regionene må ut med 462 øre per kilowattime i gjennomsnitt, der strømmen koster 585 øre den dyreste timen, fra 13–14. Prisene inkluderer moms, men ikke nettleie og andre avgifter.

Enda høyere blir prisen i sørvest (NO2), med snittpris på 607 øre og maksnivå på 687 øre (09–10). Det er imidlertid nesten 50 øre lavere enn prisen på torsdag.

I Midt-Norge (NO3) blir snittprisen 31 øre i morgen, der spesielt timene fra 08–10 trekker opp, der kilowattimen koster henholdsvis 250 og 106 øre.

Strømkunder i Nord-Norge (NO4) betaler under ett øre per kilowattime alle timene i døgnet.

Foreløpig snittpriser for august med tilhørende strømstøtte i parentes:

* Østlandet: 331 øre (194 øre)
* Sørvest: 458 øre (297 øre)
* Vest: 325 øre (190 øre)
* Midt: 21 øre (–)
* Nord: 1 øre (–)

Politiet advarer mot svindlere

Politiet i Agder går onsdag ut og advarer mot svindlere som ringer og utgir seg for å være fra økokrim.

- De forsøker å få folk til å logge seg på nettbanken ved å oppgi passord og kode, melder politiet.

De opplyser at politiet aldri vil spørre etter slike opplysninger på telefon, e-post eller SMS.

- Det er forsøk på svindel, skriver Agder-politiet på Twitter.

Annonse
Fikk kjempebot
Politiet har gitt en person 30.000 kroner i bot for å ha plukket egg fra flere måkereir på en øy i Oslofjorden i mai. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Fikk kjempebot

Politiet har gitt en person 30.000 kroner i bot for å ha plukket egg fra flere måkereir på en øy i Oslofjorden i mai.

Det dreier seg om den kritiske truede arten hettemåke. Naturreservatet på Geitholmen var en viktig hekkeplass for fuglen, melder NRK.

- Omtrent 10 prosent av den norske bestanden av fuglen hekket der, ifølge Sindre Molværsmyr ved Norsk institutt for naturforskning, som har studert hekkeplassen i flere år.

Han oppdaget at egg var fjernet fra nesten 500 reir og anmeldte saken. Fjerningen førte, ifølge ham, til at hekkesesongen mislyktes for alle de drøyt 600 måkeparene på plassen.

Personen blir bøtelagt for å ha fjernet 30–40 egg, som vedkommende innrømmet å ha fjernet.

Molværsmyr mener boten ikke står i stil med handlingen og konsekvensene den har fått.

- En så lav bot sier at dette er helt greit. Sjansen for å bli tatt er forsvinnende liten, og når du blir tatt, så får du en bot som egentlig ikke svir i det hele tatt, hevder han.

Knut Nandrup, avsnittsleder for spesiallovgivning i Oslo politidistrikt, sier de ikke kan bevise hva som har skjedd med resten av eggene.

- Vi vet ikke hvor mange personer som har vært der. Vi kan ikke utelukke at rovdyr kan ha vært der. Fagfolk sier at det ikke finnes noen annen grunn enn mennesker til at så mange egg skulle forsvinne, men det må jo bevises hvem som har tatt eggene. Det er ikke så lett på en øy midt ute i Oslofjorden, sier Nandrup.

Det er ikke kjent om personen vil godta forelegget.

(©NTB)

Foreslår fastpris
Et forslag til ny boklov som sikrer fastprisen, sendes torsdag ut på høring. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Foreslår fastpris

Et forslag til ny boklov som sikrer fastprisen, sendes torsdag ut på høring. Kulturministeren lover bredde, kvalitet og forutsigbarhet for lesere og bransjen.

- Bøker – og den brede tilgangen på litteratur – handler om framtiden til demokratiet. Jeg er stolt av å presentere et forslag til boklov som sikrer kvalitet, mangfold, bredde og tilgang for alle, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Statsråden poengterer at leserne skal ha et mangfold av titler å velge mellom, samtidig som forfatterne får ordentlig betalt.

- Det skal være like muligheter og tilgang uavhengig av hvor du bor, og det skal være rom for å både skape nye forfatterstemmer samtidig som man ivaretar de mer etablerte. Da er det viktig at vi lovfester noen prinsipper for regulering av bokbransjen. Vi vil sikre fastprissystemet og sørge for bredde, kvalitet og forutsigbarhet, både for leserne og for bransjen, sier Trettebergstuen.

Regjeringen foreslår innføring av obligatorisk fastpris på nye bokutgivelser. Prisen foreslås å være rullerende, med en varighet på 12 eller 18 måneder fra utgivelsesdato. Dette vil legge til rette for prisreduksjon gjennom hele året. Samtidig vil en lengre fastprisperiode bidra til å opprettholde bokhandlere over hele landet.

Det foreslås også å innføre en plikt til å tilby og levere bøker som er digitalt tilgjengelige. Dette betyr en ny plikt for strømmetjenester til å tilby muligheten for å kjøpe en lydbok av alle tilgjengelige lydbokutgivelser, såkalt eksemplarsalg.

(©NTB)

Annonse
Nesten 40 kroner for strøm!
Det er dyrt å skru på lyset i gamlebyen i Tallinn for tiden. Foto: Pavel Golovkin/AP /NTB

Nesten 40 kroner for strøm!

Mellom klokka 17 og 18 onsdag koster det 39 kroner og 40 øre for en kilowattime strøm i Estland, Latvia og Litauen. Snittprisene er også Europas høyeste.

Snittprisen på strøm onsdag blir 6,72 kroner/kWh i Estland og hele 8,12 kroner/kWh i Latvia og Litauen, skriver bransjeavisen Europower.

Bakgrunnen er svært enkel: Det produseres ikke nok strøm i landene i forhold til etterspørselen. Det skal ha blitt satt i gang reservekraftverk i Litauen som kan levere 50 megawattimer med ekstra strøm.

Landene er tilknyttet Norden med sjøkabler fra Finland og Sør-Sverige, men det ser ikke ut til å påvirke det nordiske kraftmarkedet nevneverdig.

(©NTB)