Annonse

DinSide | Studio

Gass kan være billigere enn strøm til oppvarming
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Gass kan være billigere enn strøm til oppvarming

Med høye strømpriser, som trolig vil fortsette i vintermånedene, kan et alternativ til oppvarming være gassovner til innendørs bruk, ifølge Nettavisen.


Gassoppvarming blir kun billigere enn strøm for dem som ikke får strømstøtte, skriver Nettavisen. Det gjelder bedrifter, hytter og andre sekundærboliger.

Man kan i dag bytte gassflasker med propan til mellom 30 og 35 kroner per kilo. Ifølge produsentene får man cirka 13 kilowattimer per kilo propan. Prisen blir da rundt 2,30-2,70 kroner per kilowatt varmeeffekt med gass.

Til sammenligning var strømprisen inkludert nettleie på Vest- og Østlandet rundt 3,50 kroner denne uka.

Bruk av propanoppvarming er imidlertid ikke uten ulemper. Mobile ovner som blir svært varme, er forbundet med brannfare. Det kan også være fare for lekkasje.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er opptatt av at sikkerheten blir tatt på alvor dersom gassovner skal brukes.

– Både gasslekkasjer og kullosforgiftning er potensielle farer ved bruk av innendørs gassapparater. Om du følger bruksanvisningen og tar noen enkle forholdsregler, så er flyttbare gassovner likevel en god, alternativ varmekilde for dem som ikke har tilgang på vedovn eller peis, sier fungerende DSB-direktør Johan Marius Ly til Nettavisen.

(©NTB)

Annonse
14-åring tatt i 60 km/t
Foto: NTB

14-åring tatt i 60 km/t

En 14 år gammel gutt tiltrakk seg oppmerksomhet da han ble stoppet på elsparkesykkel onsdag ettermiddag.

Vedkommende ble klokket inn til hele 60 kilometer i timen, melder politiet i Trøndelag på Twitter.

Han hadde heller ikke hjelm på seg, noe som etter de nye reglene nå er påbudt for barn under 15 år.

Det opprettes sak på forholdet og sparkesykkelen ble tatt i beslag.

- Politiet oppfordrer alle foreldre å sjekke sparkesyklene til sine barn, skriver de.

Kvelden blir dyrest
Foto: Shutterstock / NTB

Kvelden blir dyrest

Strømprisene for torsdag er klare, og lite er nytt under solen – fortsatt er de høyest i Sørvest-Norge, høye i øst og vest og svært lave i Midt- og Nord-Norge, viser ferske tall fra Nord Pool.

Etter tre dager med noe synkende priser, går prisene imidlertid oppover igjen i sørvest. Fasiten for NO2 (sørvest) blir en snittpris på 434 øre per kWt (inkl moms), men i timene fra 19-22 passerer strømprisen fem kroner: 512 øre fra 19-21 og 509 øre fra 21-22. Den rimeligste timen, fra 14-15, koster strømmen 341 øre i sørvest.

I øst og vest får vi en snittpris på 319 øre, men prisen holder seg jevnt gjennom døgnet, med 23 øre mellom høyeste og laveste timepris.

I Midt- og Nord-Norge koster kilowattimen henholdsvis 15 øre (inkl moms) og 6 øre (uten moms) i snitt på torsdag.

Hittil i august er snittprisen på 399 øre i sørvest, som vil gi en strømstøtte på 249 øre dersom snittprisen holder seg ut måneden. I øst og vest er snittprisen på 300 øre (tilsvarer strømstøtte på 170 øre), mens den i Midt- og Nord-Norge ligger på henholdsvis 2 og 1,50 øre.

Les hele saken

Må over sju kroner

Annonse
Vipps kan ha avslørt overgriper
Foto: NTB

Vipps kan ha avslørt overgriper

En mann skal ha betalt tusenvis av kroner til mindreårige jenter for seksualiserte bilder og filmer. Han ble avslørt av Vipps, og nå må han møte i tingretten.

Tiltalte, en 31 år gammel mann bosatt på Jæren, skal ha overført totalt 13.950 kroner til 16 forskjellige jenter i alderen 13 til 17 år, skriver Stavanger Aftenblad.

Avisen er kjent med at 31-åringen, under avhør, har erkjent at hensikten var å kjøpe bilder eller filmer av jentene helt eller delvis avkledd. Ifølge tiltalen skal mannen også ved flere anledninger ha mottatt slikt materiale fra jenter han overførte penger til.

Overføringene ble gjort via Vipps, som varslet politiet. Økokrim fattet mistanke da de identifiserte et stort antall overføringer fra 31-åringen og til mindreårige jenter.

I tillegg til kjøp av overgrepsmateriale er 31-åringen tiltalt for å ha kjøpt seksuelle tjenester.

Tiltaltes forsvarer, advokat Helene Haugland, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Rettssaken starter i Sør-Rogaland tingrett i november.

(©NTB)

Slutt
Denne appen er nå historie. Foto: Heiko Junge/NTB

Slutt

FHI melder at appen Smittestopp legges ned fra og med onsdag.

Appen har vært lastet ned over 1.3 millioner ganger. Etter at anbefalingen om å teste seg og varsle nærkontakter ved smitte falt bort, oppfordret FHI i mars brukerne til å skru av appen. Brukerne ble samtidig oppfordret til å beholde den på telefonen slik at den raskt kunne skrus på igjen.

- Den viktigste grunnen til at vi nå legger ned Smittestopp, er at testing og smittesporing ikke lenger er like aktuelt eller sannsynlige fremtidige tiltak. Befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Da er det riktig å kutte kostnader og avvikle løsninger som ikke lenger har nytteverdi, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen i en melding på egne nettsider.

I tillegg har flere europeiske land koblet seg fra den europeiske løsningen med varsling om smitte på tvers av landegrenser.

- For oss har det tidligere vært et argument å fortsatt ha mulighet til å bruke appen på reise i utlandet. Når flere land kobler seg fra, faller også dette bort som en viktig grunn til fortsatt å ha appen på telefonen, fortsetter hun.

Fra og med onsdag 10. august fjernes derfor Smittestopp fra App Store og Google Play. Alle brukere kan slette appen på telefonen.

Annonse
Blir film
Den over 40 år gamle arcade-helten kommer til kinolerrettet. Foto: Shutterstock Editorial/NTB

Blir film

Arcade-hiten Pac-Man er på vei til kinolerrettet i form av en spillefilm. Det melder blant andre The Hollywood Reporter.
Det er spillprodusenten Bandai Namco Entertainment som lager filmen sammen med Wayfarer Studios.

Ideen til filmen kommer fra Chuck Williams som også produserte Sonic-filmen fra 2020.

Pac-Man ble lansert i arcadehaller i 1980, og er blant de mest - om ikke den mest - ikoniske dataspillfiguren gjennom tidene. I spillet skal man som den gule runde figuren Pac-Man bevege seg rundt i en labyrint og spise hvite dotter, mens man blir jaget av spøkelser.

Hvordan vår helt vil bli seende ut på i kinoformat, vites det imidlertid lite om per nå.