Annonse

DinSide | Studio

- Tåler ikke én til
Foto: Nanna Wessel Sundt

- Tåler ikke én til

Torsdag ble det kjent at Norges Bank øker styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Bank2 sier flere av deres kunder har meldt at de ikke tåler enda en renteheving.

– Siden sommeren har vi opplevd betydelig pågang av kunder som opplever store utfordringer knyttet til hverdagsøkonomien. Det er flere som har sagt rett ut at de ikke tåler en renteheving til, og august og september ligger an til å bli de to månedene med flest søknader hittil i år, sier gjeldsspesialist i Bank2, Sebastian Mikolajczyk.

Bank2 er en spesialbank som gir lån til mennesker som av ulike årsaker har havnet i økonomisk uføre og som ikke får lån hos de tradisjonelle bankene.

– Denne renteøkningen på toppen av økte energipriser og økte levekostnader begynner virkelig å merkes for de som allerede fra før har det vanskelig, avslutter Mikolajczyk.

(©NTB)

Les hele saken

Så mye dyrere blir boliglånet

Annonse
Advarer: - Ikke ta sjansen
Foto: Shutterstock

Advarer: - Ikke ta sjansen

Mer enn 20 prosent oppgir at de går fra levende lys, ifølge en ny undersøkelse.

I undersøkelsen, som er gjort av Norstat for Frende forsikring, sier 21 prosent at de går fra levende lys regelmessig eller av og til. Undersøkelsen viser også at jo eldre vi blir, desto mindre er sjansen for at vi gjør det. Nesten ni av ti over 60 år går aldri fra levende lys.

Produktsjef i Frende forsikring Øystein Øren oppfordrer alle til å passe på lysene sine.

- Ikke ta sjansen på å bli husløs før jul. Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før det brenner. Du må aldri forlate levende lys. Så enkelt er det, sier Øre.

Undersøkelsen er besvart av 1.009 mennesker over hele landet. Innlandet er fylket hvor flest innrømmer at de går fra levende lys. I 2020 svarte også 1 av 5 at de hadde gått fra stearinlys da de gikk ut, sovnet på sofaen eller la seg.

- Her har det altså ikke vært noen utvikling i positiv retning. Det et bekymringsfullt. Spesielt når det finnes så mange fine juledekorasjoner med LED-lys. Disse er batteridrevne og oppladbare, uten flamme. Brannfaren er dermed få godt som utelukket. Bruk heller disse til å lyse opp rom du går inn og ut av, sier Øren.

(NTB/DinSide)

Annonse

Gilde trekker tilbake julesylte

Gilde trekker tilbake påleggsproduktet «Julesylte 200g» med siste forbruksdag 14. desember. Årsaken er at innholdet i pakningen er juleskinke.

Juleskinke inneholder allergenet sennep som ikke er deklarert på etiketten, og derfor tekkes det feilmerkede produktet fra markedet.

Et fåtall pakker av produktet er allerede solgt i butikker tilhørende Norgesgruppen, men Nortura SA understreker at det ikke er noe galt med juleskinka og at forbrukere som ikke har allergi mot sennep trygt kan spise pålegget.

Forbrukere som ønsker å returnere produktet kan gjøre det i butikken det ble kjøpt, eller ta kontakt med Norturas forbrukersenter.

(NTB)

Annonse
EU snur
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB

EU snur

Det har vakt sterke reaksjoner i Sverige etter at EU-kommisærens skattepakke på tobakk, som vil ramme snusprodukter, ble avslørt i Aftonbladet.

Den er en oppdatering av den gamle tobakksskatten som inkluderer nye produkter som ikke fantes tidligere, som e-sigaretter, tobakk som varmes opp, men ikke brennes, og nikotinprodukter uten tobakk, foruten snus. Om den går igjennom, vil en boks porsjonssnus øke med 34 svenske kroner, mens en boks løssnus går opp med 62 kroner.

I dag uttaler Daniel Ferrie, som er EU-kommisjonens talsperson for skattespørsmål, at Sverige kan selv bestemme.

- Det lovforslaget som vi nå jobber med, kommer ikke til å endre denne situasjonen. Sverige kommer derfor til å beholde sin fulle frihet til å sette et skatteregime og punktskatter for snus, sier Ferrie, ifølge Direkt Börs.

(NTB/DinSide)

Annonse
Rekordhøy strømpris
Foto: Javad Parsa/NTB

Rekordhøy strømpris

Snittprisen i de tre sørlige strømregionene er i morgen over 4 kroner per kilowattime.

November begynte positivt med svært lave strømpriser, men rundt midten av måneden føk de oppover, og i morgen blir snittprisen den høyeste vi har sett siden september.

I snitt vil prisen ligge på 4,5 kroner per kilowattime i strømregionene sør, øst og vest. På det høyeste bikker strømprisen 6 kroner per kWt, mellom klokka 17 og 18 på ettermiddagen.

Også i Midt- og Nord-Norge blir det usedvanlige høye strømpriser i morgen og begge får en makspris over 6 kroner kilowattimen, slik som lenger sør.

Dog blir snittprisen noe lavere: I Midt-Norge vil den ligge på 3 kroner per kilowattime - i Nord-Norge blir snittet 2,12 kroner per kilowattime, som er rekordhøy pris.