Annonse

DinSide | Studio

Delvis utsolgt for diabetesmedisin
Foto: NTB/Shutterstock

Delvis utsolgt for diabetesmedisin

Legemiddelverket har undersøkt om diabetesmedisin er blitt skrevet ut på blå resept til folk som vil gå ned i vekt. En slik medisin er delvis utsolgt.

Det dreier seg ifølge Aftenposten og TV 2 om Ozempic.

Legemiddelverket opplyser at salget har tre- til firedoblet seg siden i fjor, melder TV 2. De fleste får legemiddelet for behandling av diabetes type 2 og på blå resept. Samtidig er mer enn 20 prosent av salget nå på hvit resept, der pasienten betaler alt selv.

– Det er rimelig å tro at dette er pasienter som får legemiddelet foreskrevet som slankemedisin, sier overlege i Legemiddelverket Ingrid Aas til TV 2.

Ifølge Aftenposten har Helse- og omsorgsdepartementet bedt Legemiddelverket gå gjennom de økonomiske konsekvensene og finne ut om legene skriver ut medisinen i strid med reglene. Blant annet ønsker de å finne ut om pasienter får denne og tilsvarende medisiner uten at de har rett til å få den dekket av staten.

– Vi har levert en rapport i forbindelse med oppdraget vi har fått i tildelingsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet. Vi kan ikke si noe om utfallet ettersom saken er til behandling i departementet, sier overlege Aas til avisa.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at rapporten er til behandling og vil bli fulgt opp.

Den delvise mangelen på Ozempic er omtalt av Legemiddelverket tidligere denne måneden.

– Det er meldt delvis mangel fram til 1. mars 2023. Det vil komme nye leveranser til Norge, men dette vil dessverre ikke være nok til å dekke behovet. Mangelsituasjonen gjelder flere land i Europa. ​Legemiddelverket vil følge utviklingen tett fremover, heter det.

Ifølge TV 2 og Aftenposten er ikke mangelen dramatisk, for det finnes alternative medisiner til diabetikere.

(©NTB)

NB: I saken til TV 2 omtales Celina Stamper som er ansatt i DinSide/Dagbladet.

Annonse
- Ubehagelig
Foto: NTB

- Ubehagelig

Det er nå til sammen 42 bekreftede salmonella-tilfeller, som er 11 flere enn på mandag, opplyser Preben Aavitsland, fagdirektør i FHI, til NRK.

De nye tilfellene er i fylker flere steder i landet.

- Vi synes det er ubehagelig, fordi det fortsatt kan være en matvare der ute som smitter folk, sier han.

Smittekilden er fortsatt ukjent. Det pågår et intensivt arbeid med å kartlegge hva de smittede har spist, ifølge Aavitsland.

- Mattilsynet ber blant annet pasientene om detaljer fra kvitteringer og nettbank for bedre å vite nøyaktig hva de handlet, når og hvor, sier seniorrådgvier i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, Cathrine Signe Svindland til VG.

Annonse
Først i Norge
Det første prisskiltet i Norge hos Uno-X på på Gulskogen i Drammen med pris på både strøm, bensin og diesel. Foto: Lise Åserud / NTB

Først i Norge

Nå kan man se hva strømmen koster på prisskiltet på en bensinstasjon, eller energistasjon, som det heter nå. Først ute er Uno-X på Gulskogen i Drammen.

– Det er spennende at folk nå kan se strømprisen før de kjører inn på stasjonen. Dette er den første energistasjonen som har dette i Norge, sier driftssjef Håkon Pettersen i Uno-X til Drammens Tidende.

Han tror ikke at folk tenker så mye over strømprisen når de lader på hurtiglader i dag.

- Jeg tror nok ikke folk er så bevisst på det, men det tror jeg de kommer til å bli fremover, når de kan se prisen på samme måte som med bensin og diesel.

(©NTB)

Annonse
Dyrere for turister
Hvert år kommer cruiseturister i hopetall til Norge. Fra 2024 kan de måtte betale en ekstraskatt på typiske turistaktiviteter. Foto: NTB

Dyrere for turister

Regjeringen vil fremme forslag om en egen turistskatt neste høst. Forslaget er en del av budsjettavtalen med SV.

Stortinget ber regjeringen legge fram forslaget neste høst i forbindelse med statsbudsjettet for 2024. Slik lyder et av punktene i statsbudsjettet som Ap-Sp-regjeringen og SV er blitt enige om.

Finansdepartementet går nå i gang med å se på hvordan en slik skatt kan utformes, opplyser statssekretær Lars Vangen til NTB.

- Vi er nødt til å utrede dette og se hvordan en slik skatt kan utformes, både praktisk og juridisk. Men tanken er at lokalsamfunnene skal kunne sitte igjen med mer, sier han.

I 2024 kan turister dermed måtte betale en tilleggsskatt på hoteller, suvenirer, aktiviteter som båtturer og slike ting.

- Det er samme modell som flere andre land har, sier Vangen.

NHO Reiseliv og flere organisasjoner har tidligere vært kritiske til en turistskatt. De frykter at dette vil svekke Norge som turistmål.

(©NTB)

Annonse
Kutter!
Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Kutter!

Morgenlevering varsler at de kutter i helgetilbudet fra januar neste år. Årsaken er at Aftenposten kutter ut papiravisa på søndager.

- Aftenposten har besluttet å avvikle utgivelse av papiravis på søndager. Det betyr at Morgenlevering dessverre ikke lenger vil kunne leveres ut sammen med avisene søndager. Fra og med januar 2023 avvikles derfor søndagslevering på Østlandet og vi vil kun levere mandag-lørdag, skriver Morgenlevering i en e-post sendt ut til kunder.

Overfor DinSide bekrefter Marius Husebø-Evensen, kommunikasjonssjef i Morgenlevering, at de kutter ut søndagsleveringene:

- Det stemmer at søndagsleveringene nå blir avviklet på Østlandet fordi det ikke er økonomisk bærekraftig, dessverre. Men det er viktig å si at ingen av våre andre leveringsdager berøres, og vi skal fortsette å levere juice, bakst og blomster på døren over hele landet - fra mandag til lørdag.