Annonse

DinSide | Studio

Nille tilbakekaller
Foto: Nille

Nille tilbakekaller

Butikkjeden Nille varsler på sine nettsider at de tilbakekaller produktet «Hjort liggende» med varenummer 108823.

Årsaken er at produktet mangler nødvendig merking og godkjenning.

- Produktet kan trygt brukes som en dekorgjenstand, dersom knappcellebatteriene fjernes. Vennligst fjern batteriene og kast dem som EE avfall. Du kan også returnere produktet i butikk hvis ønskelig, skriver Nille på sine nettsider.

Annonse
Fraråder elbil: - Kjempedyrt
Foto: Gorm Kallestad/NTB

Fraråder elbil: - Kjempedyrt

- Med disse prisene anbefaler vi ikke oslofolk som er avhengig av gatelading om å bytte til elbil.

- I noen tilfeller blir det mer enn dobbelt så dyrt å lade elbilen på kommunens ladere som å fylle forurensende drivstoff, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeringen, i en pressemelding.

Bakgrunnen er at bystyret i Oslo denne uka vedtok en betydelig prisøkning på kommunens ladepunkter. Tall fra Elbilforeningen viser at prisene blir opptil 170 prosent høyere enn de har vært, og i flere tilfeller blir det dyrere å lade enn å fylle fossilt drivstoff.

For mange som ikke har egen parkeringsplass med lader, blir den kommunale gateladingen «hjemmelading».

Beregninger fra foreningen viser at kostnaden kan bli 34 kroner per mil hvis du har en eldre elbil med et forbruk på 2 kilowattimer per mil og lader på 3,6 kW med en ladestolpe som kan levere 22 kW.

- Folk som er avhengige av å lade på Oslos gateladere, bør være klar over hvilke kostnader de nå møter, og de bør regne på om dette er noe de har råd til. Vi vet at mange tror at skiftet til elbil innebærer lavere driftskostnader, og at nettopp dette motiverer mange. Men med disse gateladeprisene vil det kunne bli kjempedyrt for denne gruppen elbilister, sier Bu.

Annonse
Høyeste på tre måneder
Foto: Paul Kleiven/NTB

Høyeste på tre måneder

For en måned siden var strømprisen i de tre sørlige strømregionene de laveste siden i fjor sommer, men i løpet av den siste halvdelen av november føk de i været.

Og den fortsetter å stige.

I morgen 8. desember blir strømprisen den høyeste siden 14. september med en snittpris på 490 øre per kilowattime. På det dyreste er strømprisen 625 øre per kWt, og det er mellom klokka 17 og 18 på ettermiddagen.

Annonse

Klar svindel-melding

Forbrukertilsynet ber bankene slutte med praksisen der de selv avgjør om kunden er ansvarlig for tapet når kundens bankkonto blir misbrukt.

Dette er i strid med forbrukervernseglene i finansavtaleloven, skriver Forbrukertilsynet i en pressemelding onsdag.

Det dreier seg om tilfeller der kunder er blitt svindlet eller trukket beløp de ikke selv har godkjent.

- Utgangspunktet er at banken er ansvarlig, ikke kunden, når det har skjedd et kontotrekk som kunden ikke har godkjent. Dette gjelder uavhengig av om kunden har lagt igjen kortinformasjon på et nettsted og blitt svindlet, om bankkortet er stjålet og misbrukt eller kundens BankID er misbrukt, skriver Forbrukertilsynet.

(©NTB)

Annonse
Da er det billigst
Drivstoffprisene har vært rekordhøye gjennom året. Likevel er det mye å vinne på å følge med på prisene lokalt, ifølge Konkurransetilsynet. Foto: Lise Åserud/NTB

Da er det billigst

Prisøkninger på bensin og diesel skjer alle ukedager, men har det siste året skjedd oftest tirsdager og fredager, ifølge Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynets kartlegging tar for seg prismønsteret for drivstoff fra oktober i fjor til september i år. Der kommer det fram at prisen på bensin og diesel er aller lavest tirsdag og fredag morgen.

- Vi har det siste året sett rekordhøye drivstoffpriser. Det er kan imidlertid være mye penger å spare dersom man følger prisbildet lokalt, sier nestleder ved avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet, Marita Skjæveland.

Som regel går det tre dager mellom prisøkninger, noen ganger to eller fire. Ifølge Skjæveland er prisene aller lavest rett før drivstoffaktørene setter opp prisen.

Norske drivstoffpriser styres blant annet av oljeprisen og internasjonale forhold. Prisløftene skjer over hele landet same dag, men ikke på alle stasjoner på samme tidspunkt.

(©NTB)