Annonse

DinSide | Studio

Tilbakekaller brannfarlige klær
Foto: Produsenten

Tilbakekaller brannfarlige klær

Klesprodusenten Helly Hansen tilbakekaller 15 ulike typer arbeidsklær fordi de lett kan ta fyr.

Klærne er laget av børstet bomull som eventuelt ikke oppfyller kravene til brannsikkerhet for tekstiler, noe som kan utgjøre en potensiell risiko for brannskader for brukerne, opplyser selskapet.

«Forbrukere bør umiddelbart slutte å bruke produktene», skriver Helly Hansen.

Ifølge Helly Hansen er det ikke meldt om tilfeller der klær faktisk har tatt fyr, men selskapet ber likevel om at de straks tas ut av bruk. Eierne bes videre om å klippe i stykker klærne og sender Helly Hansen et foto som også viser etiketten i kragen. Eierne vil da få en tilgodelapp, heter det i en kunngjøring.

På hjemmesiden sin har Helly Hansen lagt ut en liste
over hvilke klesplagg det gjelder.

(©NTB)

Advarer om vanskelige kjøreforhold

Politiet i Innlandet ber trafikantene være forsiktige når de skal hjem fra hytta søndag ettermiddag.

- Det er viktigere å komme hjem, enn å ikke komme hjem i det hele tatt.

Det sier operasjonsleder Stig Folstad Hansen i Innlandet politidistrikt til NTB.

Rundt klokka 15 har patruljer fra distriktet nettopp kommet fram til en ulykke mellom to biler på Messenligvegen i Ringsaker, rett ved kommunegrensa til Lillehammer. Tre voksne og et barn var involvert i ulykken. Alle er kjørt til legevakten for sjekk, men ingen er alvorlig skadd.

Hansen ber derimot trafikantene som skal hjem fra fjellet om å vise hensyn.

- Det er gode kjøreforhold på E6, men på sideveiene og ned fra fjellet, samt riksvei 25 og riksvei 3 er det glatte partier. Bruk god tid og kjør etter forholdene oppfordrer Hansen.

Også i Sørøst politidistrikt har det vært en trafikkulykke søndag ettermiddag. Klokka 14.48 om en ulykke på riksvei 7 mellom to personbiler med til sammen åtte personer. Ulykken skjedde ved Trøstheim i Flå i Hallingdalen.

- Det skal muligens dreie seg om tre kjøretøyer, hvorav en varebil med store skader i front. Det er en ambulanse på stedet som melder at ingen personer i kjøretøyene klager over smerter, sier operasjonsleder Tommy Eriksen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han opplyser om at varebilen står levende ute i veibanen og advarer bilister i området om at det kan oppstå trafikale forsinkelser som følge av ulykken.

- Mange er på vei hjem fra fjellet og vi henstiller til folk å vise hensyn, sier Eriksen.

En snau time etter ulykken opplyser politiet at det meldes om lange køer mot Flå. Bilister på strekningen oppfordres å slippe bilberger fram, da denne er på vei mot skadestedet.

(NTB)

Knuser elbil-myte
Foto: NTB

Knuser elbil-myte

Hele 63 prosent av bilister sier de er redde for å gå tom for strøm på langtur. Rekkeviddeangsten er størst blant dem som ikke eier elbil.

Mens 55 prosent av elbilistene svarer at de er redde for å gå tom for strøm på langtur, sier hele 72 prosent av de som ikke har elbil, det samme.

Det viser Nafs nye store elbilundersøkelse, utført av Norstat. I desember og januar er totalt er 1.855 personer spurt, hvorav 996 med elbil og 859 uten elbil.

- Rekkeviddeangsten lever i beste velgående, konkluderer Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Naf, i en pressemelding.

Naf sier de fleste som har fått seg en elbil, venner seg til hvor langt bilen kjører før de må ha en ladestopp. Angsten for å gå tom for strøm bygger hos mange på frykt for å ikke rekke fram til laderen i tide og på veien kjører bilen tom for strøm.

Sødal påpeker at faren for å gå tom for strøm ikke er større enn faren for å kjøre bilen til tom tank.

- Bilbergingstallene fra Naf viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil, sier han.

Sødal anbefaler å planlegge for ladestopp. Han minner om at kuldeperioder gjør at bilen kjører kortere enn man er vant til.

(©NTB)

Forventer strøm-grep
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Forventer strøm-grep

Regjeringen ber strømbransjen om å få plass mer standardiserte og forbrukervennlige avtaler. Samtidig vurderer regjeringen å innføre et makspåslag på strøm.

- Forbrukere som vil ha enkle og oversiktlige strømavtaler, skal slippe å lete med lys og lykte etter det. Jeg forventer at bransjen nå innen to uker har på plass en standard spotprisavtale som alle strømselskapene kan tilby. Jeg er kjent med at bransjen har kontaktet Forbrukertilsynet om dette arbeidet, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

I et møte han og forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp) hadde med strømbransjen torsdag, varslet statsrådene at de vurderer å innføre flere tiltak i strømmarkedet.

Blant tiltakene som vurderes, er forbud eller påbud for enkelte avtaler, makspåslag, pålegg om å opplyse om eventuell risiko knyttet til avtaler og tiltak rettet mot salg av andre produkter enn strøm.

- Strømbransjen har en jobb å gjøre med å sørge for at de har forbrukernes tillit. Jeg forventer at bransjen opptrer ryddig og etterrettelig i møte med forbrukere i en tid der mange er bekymret for økende priser. Jeg forventer at vi kan være enige om dette målet, sier Toppe.

(NTB)

Gjør det nå!
Foto: NTB

Gjør det nå!

Politiet forventer en fortsatt høy etterspørsel etter pass og nasjonalt ID-kort i 2023, og ønsker at alle er tidlig ute med å bestille time.

Det skriver de på sine nettsider.

- I fjor mottok politiet 1 373 000 søknader om pass og nasjonalt ID-kort – det er en rekord. I tillegg opplevde leverandøren kapasitets- og produksjonsutfordringer som gjorde at leveringstidene økte. Vi håper nå at alle sjekker passet eller det nasjonale ID-kortet sitt og bestiller time så snart som mulig hvis de trenger det. På denne måten kan vi unngå at alle kommer rett før ferietiden, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik.

Trekkes
Foto: Produsenten

Trekkes

Bama tilbakekaller fløtegratinerte poteter med hvitløk 400 gram på grunn av manglende merking av allergenet melk. Produktet er solgt over hele landet.

Butikkene Meny, Spar og Kiwi har solgt produktet over hele landet, opplyser Bama i en pressemelding.

Også Jacobs Majorstuen, samt Joker Grünerløkka og Joker Ulvøya i Oslo har solgt pakken.

En feil gjorde at etiketten ikke forteller kjøperne om at det inneholder allergenet melk, og man bør kaste det dersom man har melkeallergi, oppfordrer Bama.

Det gjelder produkter som er produsert 29. desember med siste forbruksdato 7. februar.

(©NTB)

Innfører gebyr
Foto: Tor Erik Schrøder

Innfører gebyr

SAS innfører gebyr for å endre bonus-billetter, melder flysmart24. Nettavisa skriver at det skyldes at mange bonusbilletter blir kansellert like før avreise, og at dette begrenser tilbudet av billetter som er tilgjengelig for andre.

- Slike billetter har vært gebyrfrie inntil nå. Det har i praksis gjort at alle bonusbilletter har vært å betrakte som fullt fleksible billetter som det har vært mulig å kansellere og endre inntil 24 timer før avreise.

Endringen skjer 1. februar.

- Avbestilling og endring av bonusreiser har vært kostnadsfritt, inntil 24 timer før avreise. Det har medført at en stor andel av bonusreisene avbestilles eller endres på kort varsel. Siden utvalget av bonusreiser er begrenset, påvirker dette tilgjengeligheten, skriver selskapet ifølge flysmart24.

Nettavisa legger til at det ikke er klart hvor høy gebyret for kansellering og endring vil bli.

Svindel: - Ikke trykk
Foto: Martin Gramnæs

Svindel: - Ikke trykk

- Det sendes for tiden ut falske SMS som utgir seg for å være fra Altinn/Helsenorge. Ikke trykk på lenkene i disse SMS-ene.

Det skriver Norsk helsenett i en pressemelding gjengitt av Adresseavisen.

I pressemeldingen, som ble sendt ut onsdag ettermiddag, heter det også:

- Helsenorge vil aldri be deg om opplysninger, kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder eller kontonummer via SMS eller e-post, skriver de og fortsetter:

- For å være trygg, logg deg alltid inn via helsenorge.no eller bruk Helsenorge-appen.