Annonse

DinSide | Studio

Trekkes
Foto: Produsenten

Trekkes

Bama tilbakekaller fløtegratinerte poteter med hvitløk 400 gram på grunn av manglende merking av allergenet melk. Produktet er solgt over hele landet.

Butikkene Meny, Spar og Kiwi har solgt produktet over hele landet, opplyser Bama i en pressemelding.

Også Jacobs Majorstuen, samt Joker Grünerløkka og Joker Ulvøya i Oslo har solgt pakken.

En feil gjorde at etiketten ikke forteller kjøperne om at det inneholder allergenet melk, og man bør kaste det dersom man har melkeallergi, oppfordrer Bama.

Det gjelder produkter som er produsert 29. desember med siste forbruksdato 7. februar.

(©NTB)

Økning etter Flyr-konkurs: - Helt vilt
Foto: NTB

Økning etter Flyr-konkurs: - Helt vilt

Det norske lavprisflyselskapet Flyr informerte tirsdag at de vil begjære seg konkurs onsdag 01. februar.

Dagen etter Flyr-beskjeden opplevde Finn reise en økning på 25 prosent sammenliknet med samme dag uken før. Det sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise, til TV 2.

- Det var et uvanlig trykk. Det er helt klart en av de beste dagene vi noen gang har hatt. Ingen av oss som hadde sett for oss at vi skulle oppleve en slik økning. Det var helt vilt.

Berge legger til at det ikke er første gang Finn opplever ett hopp i bestillinger.

- Vanligvis pleier nordmenn å bestille flybilletter de i de første ukene i januar. Men da Ole Gunnar Solskjær ble trener i Manchester United, var det også en skikkelig økning i bestillinger av reiser til Manchester og de omliggende områdene.

Bostyreren: Usikker på Flyr-refusjon
Foto: Gorm Kallestad/NTB

Bostyreren: Usikker på Flyr-refusjon

Advokat Stine D. Snertingdalen er oppnevnt til bostyrer for konkursboet til Flyr. Det er usikkert om passasjerene kan få dekket sine krav.

– Ut fra den begrensede oversikten bostyreren foreløpig har fått, er det dessverre usikkert om det er tilstrekkelig verdier i boet til at passasjerene vil motta dekning for sine krav. Dette skyldes blant annet at det er betydelige prioriterte lønnskrav som må dekkes fullt, før det blir midler til alminnelige kreditorer, skriver Snertingdalen fra advokatfirmaet Kvale i en pressemelding.

Bostyreren og hennes team jobber nå med å få full oversikt over selskapets verdier og problemstillingene som må håndteres de første dagene. Flyr hadde ifølge oppbudsbegjæringen i underkant av 2,5 milliarder kroner i bokført gjeld og i overkant av 400 ansatte,

Passasjerer og andre kreditorer kan melde sine krav i boet, ved epost til flyr@kvale.no.

– Passasjerer som har betalt flybilletter med kort, bør henvende seg til banken eller finansinstitusjonen som har utstedt betalingskortet for å undersøke om de har rett til å få beløpet tilbakebetalt, skriver bostyreren.

(©NTB)

Rapport: Det er byggfeil i ni av ti boliger
Foto: Lise Åserud / NTB

Rapport: Det er byggfeil i ni av ti boliger

Fra 2010 til 2020 har entreprenører og byggmestre levert feil for over en halv milliard kroner årlig, heter det i en rapport. Tallene kan være langt høyere.

Feilene har kostet 5,7 milliarder kroner hvert år, og kostnadene for å fikse dem er på 520 millioner kroner for hvert årskull av boliger, melder Teknisk Ukeblad.

- Det er grunn til å tro at dette anslaget underslår omfanget fordi det trolig er en uoppdaget mengde byggfeil som ikke har gitt skader enda, står det i rapporten.

Rapporten er skrevet av Menon Economics, Multiconsult og Mycoteam for Kommunal- og distriktsdepartementet.

Rapportforfatterne slår fast at byggfeil er et samfunnsproblem. De konkluderer med at tre av fire nye boliger som er ført opp etter kravene i byggteknisk forskrift (TEK10/17), blir levert med feil. Regner man med de som er prosjektert tidligere og ikke faller inn under kravene i forskrift, er det feil i ni av ti boligenheter.

Hver feil koster i snitt 8.500 kroner å utbedre, og en gjennomsnittlig boligenhet blir levert med feil som koster 19.500 kroner. Dette gjelder kun nybygg – rehabilitering og vedlikeholdsarbeid er ikke tatt med, skriver TU.

I en tabell over årsaker og konsekvenser er det feil i hele verdikjeden fra konsept via detaljprosjektering, utførelse og feil i materialer eller produkter til skjønnhetsfeil og ikke oppfylte avtalte ytelser. Konsekvensene av alle feilene er alvorlige, og kan i verste fall føre til større branner og konsekvenser for liv og helse, ifølge rapporten.

(NTB/Dagbladet)

Trekker frokostblandinger
Foto: Produsenten

Trekker frokostblandinger

Importøren King Kong Company AS trekker tilbake «Lucky Charms», «Lucky Charms Chocolate» og «Marshmallow Mateys» fra markedet. Det meldes det på Matportalen.

Årsaken er innhold av ulovlige genmodifiserte ingredienser i produktene fra USA. Ingen genmodifiserte næringsmidler er per i dag godkjent i Norge. Produktene er merket med innhold av genmodifiserte ingredienser, med teksten «Contains bioengineered ingredients».

Samlet har ca 500 enheter kommet for salg i norske butikker. Produktene er solgt hos flere frittstående dagligvarebutikker i Sør-Trøndelag, Agder og på Østlandet.


Prishopp på en rekke dagligvarer – Kiwi holder igjen
Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Prishopp på en rekke dagligvarer – Kiwi holder igjen

Prisene på flere matvarer hos både Rema 1000 og Coop Extra har økt betraktelig, viser stikkprøver E24, VG og NRK har gjort.

VG/E24 melder at deres handlekurv har økt med 9,41 prosent hos Rema 1000, mens den har økt med 11 prosent hos Coop Extra.

NRK melder blant annet at det billigste toalettpapiret hos Extra er blitt 40 prosent dyrere og koster 24,90, mens det billigste toalettpapiret hos Rema har økt med 15 prosent til 19,50.

Også prisene på kaffe, vaskemidler, sjokolade og meieriprodukter har gått opp, melder både rikskringkasteren og E24. Zalo har blant annet gått fra å koste 27,90 hos Coop Extra 31. januar, mens det kostet 39,90 1. februar. Økningen er på 43 prosent.

VG og E24s stikkprøve viste at Rema 1000 var billigst 31. januar, mens Kiwi var billigst 1. februar. Både de og NRK melder at Kiwi foreløpig ser ut til å holde prisene uendret.

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi sier til NRK at de aldri har sagt at de skulle sette opp prisene 1. februar.

- I dag har vi fått prisøkninger fra våre leverandører. De siste ukene har vi sett mange medieoppslag om at prisene skulle øke i butikk i dag, men vi i Kiwi har aldri sagt at vi skulle sette opp prisene våre 1. februar, sier hun.

Rikskringkasteren har ikke lyktes med å få kommentar fra Rema eller Coop Extra.

Tilbyr billigere billetter til Flyr-strandede
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tilbyr billigere billetter til Flyr-strandede

Både Norwegian og SAS tilbyr nå billigere billetter til passasjerer som er strandet som følge av Flyr-konkursen. Dette melder NTB.

- De får et eget avslag. Dettet gjelder de som er strandet ute og som skal hjem de nærmeste ukene, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til NTB.

Tilbudet gjelder returer fram til 15. februar.

Også SAS tar nå grep.

- SAS har gjennom mange tiår bistått med å få skandinaver hjem i ulike kriser, og vi ser på det som vårt samfunnsoppdrag å hjelpe også denne gangen. Det er en beklagelig situasjon som har oppstått for Flyr, og vi ønsker å gjøre vårt for å få de strandede passasjerene hjem, sier Tonje Sund, pressesjef i SAS i Norge.

For å få spesialtilbudet må passasjerene kontakte kundeservice i enten Norwegian eller SAS.

Kan bli dyrere flybilletter
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kan bli dyrere flybilletter

Tirsdag ble det kjent at Flyr begjærer seg konkurs. Alle flygninger er kansellert.

Seniorrådgiver i forbrukerrådet Thomas Iversen, sier han ikke blir sjokkert dersom prisene hos SAS og Norwegian vil jekkes opp den nærmeste tida – nå som Flyr forsvinner fra markedet.

- Dette er en direkte konsekvens av at etterspørselen på markedet øker. Det vil i tida fremover trolig være flere passasjerer enn antall flyseter, opplyser han til Dagbladet.

Han mener at folk som allerede har bestilt billetter med Flyr, derfor må vurdere om hvorvidt de ønsker å bestille nye billetter eller bli hjemme.

- Folk vil få igjen for tapte Flyr-billetter via kredittkortutstedter, men hoteller og liknende kan være vanskelig å avbestille. En må derfor vurdere om en ønsker å betale for potensielt nye, dyrere billetter eller bare bli hjemme, understreker han.