Annonse

DinSide | Studio

Nordmenn får kontoen tømt
Foto: Berit Roald / NTB

Nordmenn får kontoen tømt

Flere har fått tømt bankkontoene sine som følge av en svindel med bank-ID. Svindlerne utnytter skattemeldingen og sender sms med lenke til skatteoppgjøret.


Lenken går til en falsk nettside som er nær identisk med Skatteetaten sine nettsider, opplyser politiet.

På den falske nettsiden blir man bedt om å oppgi BankID. Så fort man oppgir denne, sitter svindleren med tilgang til bankkontoen din.

– Denne svindelformen er svært profesjonelt utført. Vi ser at ofrene er i alle aldersgrupper og fra alle samfunnslag. Det er ikke lenger slik at eldre og personer med dårlige IKT-kunnskaper som bedras, det er deg og meg, sier Øystein Andreassen ved Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos.

Han oppfordrer folk til å være på vakt når man får tilsendt lenker på sms eller post, og alltid sjekke nettadressen.

I dette tilfellet er nettadressen skatteetaten.melding.link.

– Oppdager du en slik falsk URL, så må du ikke oppgi BankID, men lukke nettsiden og tipse politiet, sier Andreassen.

(©NTB)

Les hele saken

Bim (23) fikk søsteras lønn

Knuser elbil-myte
Foto: NTB

Knuser elbil-myte

Hele 63 prosent av bilister sier de er redde for å gå tom for strøm på langtur. Rekkeviddeangsten er størst blant dem som ikke eier elbil.

Mens 55 prosent av elbilistene svarer at de er redde for å gå tom for strøm på langtur, sier hele 72 prosent av de som ikke har elbil, det samme.

Det viser Nafs nye store elbilundersøkelse, utført av Norstat. I desember og januar er totalt er 1.855 personer spurt, hvorav 996 med elbil og 859 uten elbil.

- Rekkeviddeangsten lever i beste velgående, konkluderer Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Naf, i en pressemelding.

Naf sier de fleste som har fått seg en elbil, venner seg til hvor langt bilen kjører før de må ha en ladestopp. Angsten for å gå tom for strøm bygger hos mange på frykt for å ikke rekke fram til laderen i tide og på veien kjører bilen tom for strøm.

Sødal påpeker at faren for å gå tom for strøm ikke er større enn faren for å kjøre bilen til tom tank.

- Bilbergingstallene fra Naf viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil, sier han.

Sødal anbefaler å planlegge for ladestopp. Han minner om at kuldeperioder gjør at bilen kjører kortere enn man er vant til.

(©NTB)

Forventer strøm-grep
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Forventer strøm-grep

Regjeringen ber strømbransjen om å få plass mer standardiserte og forbrukervennlige avtaler. Samtidig vurderer regjeringen å innføre et makspåslag på strøm.

- Forbrukere som vil ha enkle og oversiktlige strømavtaler, skal slippe å lete med lys og lykte etter det. Jeg forventer at bransjen nå innen to uker har på plass en standard spotprisavtale som alle strømselskapene kan tilby. Jeg er kjent med at bransjen har kontaktet Forbrukertilsynet om dette arbeidet, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

I et møte han og forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp) hadde med strømbransjen torsdag, varslet statsrådene at de vurderer å innføre flere tiltak i strømmarkedet.

Blant tiltakene som vurderes, er forbud eller påbud for enkelte avtaler, makspåslag, pålegg om å opplyse om eventuell risiko knyttet til avtaler og tiltak rettet mot salg av andre produkter enn strøm.

- Strømbransjen har en jobb å gjøre med å sørge for at de har forbrukernes tillit. Jeg forventer at bransjen opptrer ryddig og etterrettelig i møte med forbrukere i en tid der mange er bekymret for økende priser. Jeg forventer at vi kan være enige om dette målet, sier Toppe.

(NTB)

Gjør det nå!
Foto: NTB

Gjør det nå!

Politiet forventer en fortsatt høy etterspørsel etter pass og nasjonalt ID-kort i 2023, og ønsker at alle er tidlig ute med å bestille time.

Det skriver de på sine nettsider.

- I fjor mottok politiet 1 373 000 søknader om pass og nasjonalt ID-kort – det er en rekord. I tillegg opplevde leverandøren kapasitets- og produksjonsutfordringer som gjorde at leveringstidene økte. Vi håper nå at alle sjekker passet eller det nasjonale ID-kortet sitt og bestiller time så snart som mulig hvis de trenger det. På denne måten kan vi unngå at alle kommer rett før ferietiden, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik.

Trekkes
Foto: Produsenten

Trekkes

Bama tilbakekaller fløtegratinerte poteter med hvitløk 400 gram på grunn av manglende merking av allergenet melk. Produktet er solgt over hele landet.

Butikkene Meny, Spar og Kiwi har solgt produktet over hele landet, opplyser Bama i en pressemelding.

Også Jacobs Majorstuen, samt Joker Grünerløkka og Joker Ulvøya i Oslo har solgt pakken.

En feil gjorde at etiketten ikke forteller kjøperne om at det inneholder allergenet melk, og man bør kaste det dersom man har melkeallergi, oppfordrer Bama.

Det gjelder produkter som er produsert 29. desember med siste forbruksdato 7. februar.

(©NTB)

Innfører gebyr
Foto: Tor Erik Schrøder

Innfører gebyr

SAS innfører gebyr for å endre bonus-billetter, melder flysmart24. Nettavisa skriver at det skyldes at mange bonusbilletter blir kansellert like før avreise, og at dette begrenser tilbudet av billetter som er tilgjengelig for andre.

- Slike billetter har vært gebyrfrie inntil nå. Det har i praksis gjort at alle bonusbilletter har vært å betrakte som fullt fleksible billetter som det har vært mulig å kansellere og endre inntil 24 timer før avreise.

Endringen skjer 1. februar.

- Avbestilling og endring av bonusreiser har vært kostnadsfritt, inntil 24 timer før avreise. Det har medført at en stor andel av bonusreisene avbestilles eller endres på kort varsel. Siden utvalget av bonusreiser er begrenset, påvirker dette tilgjengeligheten, skriver selskapet ifølge flysmart24.

Nettavisa legger til at det ikke er klart hvor høy gebyret for kansellering og endring vil bli.

Svindel: - Ikke trykk
Foto: Martin Gramnæs

Svindel: - Ikke trykk

- Det sendes for tiden ut falske SMS som utgir seg for å være fra Altinn/Helsenorge. Ikke trykk på lenkene i disse SMS-ene.

Det skriver Norsk helsenett i en pressemelding gjengitt av Adresseavisen.

I pressemeldingen, som ble sendt ut onsdag ettermiddag, heter det også:

- Helsenorge vil aldri be deg om opplysninger, kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder eller kontonummer via SMS eller e-post, skriver de og fortsetter:

- For å være trygg, logg deg alltid inn via helsenorge.no eller bruk Helsenorge-appen.

Fortsatt fri fart
Foto: Shutterstock/NTB

Fortsatt fri fart

Det har de siste årene vært snakk om å sette en fartsbegrensning på 130 kilometer i timen på tyske Autobahn.

Nå ser det ut til at dette legges i bero, skal vi tro det svenske motornettstedet Auto Motor Sport.

De henviser til et intervju med den tyske transportministeren Volker Wissing i avisa Bild am Sonntag.

- Farten er folks ansvar. Så lenge andre ikke utsettes for fare. Staten bør holde igjen her, sier han.

Han legger også til at undersøkelser viser at elbilister ikke vil kjøre fortere enn 120-130 kilometer i timen for å spare på batteriene.