Annonse

DinSide | Studio

Advarer om ny epostsvindel
Politiet advarer om epost fra «Namsmannen». Foto: Øystein B. Fossum

Advarer om ny epostsvindel

Politiet har registrert et stort antall svindelforsøk hvor folk mottar mail fra «namsmannen» med en vedlagt link til Altinn.


I emnefeltene står det ofte «Henvendelse fra Namsmannen» eller «Henvendelse fra Namsmannen er tilgjengelig i Altinn», skriver politiet i en pressemelding.


Epostene fremstår som om de er sendt fra noreply@skatteetaten.no og har et feilfritt språk, skriver politiet videre.


– Det kan være vanskelig å vite om det faktisk er en henvendelse fra namsmannen eller om det er svindlere som står bak henvendelsen. Politiet oppfordrer derfor innbyggerne om å ikke klikke på lenker. Ta kontakt med namsmannen skulle du være i tvil, sier leder Nicolay Nakstad for sikkerhetsseksjonen i Politidirektoratet .


(©NTB)

Annonse
Advarer: - Ta hensyn
Foto: NTB

Advarer: - Ta hensyn

Naf oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig, da det er ventet vanskelige kjøreforhold og mye nedbør i helgen.

Det er ventet store nedbørsmengder i helgen, etter en periode med kaldt vær. Det kan føre til svert glatte veier.

Rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, ber folk kjøre forsiktig.

- Hold god avstand, sett ned farten og kjør mykt. Tilpass farten etter forholdene og ta hensyn til brøytemannskapene. Kommer det veldig mye snø bør du vurdere om du i det hele tatt trenger å legge ut på veien, sier han i en pressemelding.

Han sier også at det er viktig å børste snø av taket, slik at snøen ikke kan skli fram ved bremsing og blokkere sikten. I tillegg må man børste bilens lys.

- Skrap rutene og børst bilen fri for snø før du kjører. Ikke glem å rengjør bilens lys. Lys er sikkerhet og det er også med lysene du kommuniserer med annen trafikk. Derfor er det viktig at både for- og baklykter er frie for snø, sier Svendsen.

(NTB)

Skrur ned farten
Foto: Daniel Pollard / Shutterstock / NTB

Skrur ned farten

Fredag blir Amsterdam den første byen i Nederland som setter ned farten i nesten alle gater til 30 kilometer i timen. Målet er en tryggere og stillere by.

- Denne fartsgrensen er nødvendig fordi det blir stadig flere folk i byen. Dermed oppstår det også stadig flere trafikkfarlige situasjoner, sier samferdselsbyråd Melanie van der Horst.

I fjor ble det rapportert inn rundt 4800 ulykker der det ble tilkalt ambulanse. Minst 15 mennesker mistet livet.

Den nye fartsgrensen vil gjelde på rundt 80 prosent av byens gater, mens enkelte hovedgater får en fartsgrense på 50 kilometer i timen. Det blir unntak for busser, trikker og drosjer - men bare der de har egne kjørefelt.

Amsterdam vil prioritere sykling og gange. I sentrum er de fleste gatene stengt for biltrafikk. Det er også blitt stadig flere såkalte fietsstraaten i Amsterdam - sykkelgater der bilene er gjester og syklister har førsteretten.

NTB

Annonse

Trekker yoghurt

Q-Meieriene trekker tilbake Skyr luftig bringebær med müslilokk fordi produktet inneholder gluten og ikke er merket, opplyser Mattilsynet.

- Produktet er i all hovedsak distribuert til Matsentralen Stavanger som har videresendt det til forskjellige organisasjoner i Rogaland. I tillegg er produktet distribuert til noen få butikker i Rogaland. Til sammen er partiet på ca. 1260 enheter, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Q-Meieriene ber forbrukere som har fått eller kjøpt produktet og som ikke tåler gluten, om ikke å spise produktet.

- For personer som ikke tåler gluten, kan produktet forårsake plager som for eksempel magesmerter, diaré og hodepine, heter det videre.

(NTB)

Nå haster det
Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Nå haster det

Fra 1. januar må du også betale merverdiavgift og eventuell toll på kjøp under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker.

Siden 2020 har det vært et deklareringsunntak for varesendinger med verdi under 350 kroner som i praksis innebærer at disse ikke har blitt stoppet for betaling av avgifter ved innførsel.

For å slippe momsen og eventuell toll bør du sjekke om den utenlandske nettbutikken du handler hos krever inn norsk merverdiavgift på netthandel som heter VOEC (VAT on E-commerce).

- Når deklareringsunntaket avvikles ved årsskiftet vil alle varesendinger som ikke omfattes av VOEC bli stoppet for deklarering ved innførsel til Norge, med betaling av merverdiavgift og eventuell toll fra første krone. Speditøren kan også kreve et administrasjonsgebyr, sier avdelingsdirektør Åge Skår i Tolletaten i en felles pressemelding mellom dem og Skatteetaten.

Stortinget vedtok å avvikle 350-kronersgrensen med toll- og merverdiavgiftsfritak i 2020 for å skape større konkurranselikhet mellom utenlandske nettbutikker og norske butikker.

NTB

Annonse