Annonse

DinSide | Studio

Venezia innfører turistavgift

Venezia innfører turistavgift

Om du vil besøke den italienske byen Venezia i fremtiden må du belage deg på å betale en inngangsbillett på opptil 10 euro, eller da rundt en hundrelapp, melder The Guardian.

Denne avgiften har vært planlagt i over tre år og er godkjent av italienske myndigheter som et forsøk på å demme opp for noe av den enorme turismen byen til tider opplever, men det har ikke akkurat vært noen stor utfordring under pandemien.

I påskehelga var folk imidlertid tilbake, og mer enn 125 000 tok turen til byen med de mange kanalene.

Tiltaket vil gjelde dem som drar på dagstur til Venezia, og de må forhåndsbooke turen og betale mellom 3 og 10 euro avhengig av hvor folksomt det er den aktuelle dagen. De som skal være der lenger og overnatte på hotell, betaler allerede turistskatt for oppholdet.

Som et insentiv vil de som booker turen i prøveperioden få rabatter på museer og lignende. Prøveperioden planlegges å vare fra juni til januar, hvorpå avgiften blir obligatorisk for turister.

Annonse
Turistrekord
Foto: ecstk22 / Shutterstock / NTB

Turistrekord

Over 32,7 millioner mennesker besøkte Hellas i 2023, viser preliminære tall. Turismen brakte inn nærmere 20,5 milliarder euro i inntekter.

Rekorden kom til tross for at sommeren i Hellas ble preget av alvorlige skogbranner som krevde minst 26 menneskeliv, samt en voldsom hetebølge der gradestokken krøp over 46 grader enkelte steder.

Titusenvis av turister måtte evakueres fra Rhodos og Korfu i juli. I september ble deler av Hellas rammet av store oversvømmelser.

De gamle rekordtallene var fra 2019. da 31,3 millioner mennesker besøkte Hellas. Den gang brakte de med seg 18,15 milliarder euro - rundt 210 milliarder kroner med dagens kurs – i inntekter. De endelige tallene fra Hellas' sentralbank kommer i april.

(NTB)

Trøbbel

Trøbbel

Sparebank 1 opplever problemer i hele landet, skriver VG. Kunder får opp feil saldo i nett- og mobilbanken.

- Vi har driftsproblemer som gjør at Sparebank 1-kunder kan oppleve å se feil saldo i nett- og mobilbanken. Vi jobber med feilretting og skal løse problemene så fort som mulig, opplyser pressekontakt Ida Paus i Sparebank 1 til VG.

- Vi beklager ulempene dette medfører for kundene våre, opplyser Paus.

(NTB)

Annonse
Advarer
Foto: NTB

Advarer

9. mars er det duket for fest med Stian Staysman Thorbjørnsen og Vassendgutane i Oslo spektrum.

Arrangementet skal nå være utsolgt, men ifølge Thorbjørnsen er det en del som prøver å selge falske billetter.

- Jeg advarer om folk som selger falske billetter. De dukker ofte opp i kommentarfelt og opererer noen gang under utenlandsk navn, noen ganger bruker de hacka norske kontoer. Det er egentlig ganske lett å oppdage så lenge man har med seg hue. Vær forsiktig, skriver han i en post på Facebook søndag.

Kutter avgiften på snus
Foto: Annika Byrde/NTB

Kutter avgiften på snus

Den svenske regjeringen har blitt enige med støttepartiet Sverigedemokraterna om å kutte avgiftene med snus med 20 prosent.

Det skriver Sverigedemokraterna i en pressemelding, ifølge E24.

Kuttet innebærer at en boks med snus blir tre svenske kroner billigere. Avgiften på snus er allerede lavere enn avgiften på sigaretter på grunn av den lavere helsefaren.

- Helseeffektene varierer mye mellom snus og sigaretter. Sett i lys av dette er det helt rimelig å reflektere den forskjellen i skattepolitikken også, slik at det sunnere alternativet blir tre kroner billigere, sier økonomisk talsperson Oscar Sjöstedt i Sverigedemokraterna.

Samtidig vil regjeringen øke avgiften på andre tobakksvarer, inkludert sigaretter og røyketobakk, med 9 prosent. Høyere avgift skal føre til høyere priser som videre skal bidra til å redusere røyking.

Endringen foreslås å tre i kraft 1. november 2024.

(NTB)

Annonse