Annonse

DinSide | Studio

Nærmer seg Norge
Foto: Pål Joakim Pollen / SpaceX

Nærmer seg Norge

Elon Musk og SpaceX' satellittnettverk Starlink nærmer seg Norge med stormskritt.

I dag kunne selskapet annonsere at tjenesten er tilgjengelig i 32 land globalt, og at utstyret nå kan sendes umiddelbart der det tidligere har vært månedsvis å vente.

Starlink tilbyr høyhastighetsbredbånd via satellitt, spesielt myntet på dem som ikke har muligheter verken for fiber eller mobilnett. Alt du trenger er en satellittmottaker og fri sikt mot himmelen i riktig retning, og så kan du forvente opptil flere hundre megabit i overføringshastighet og langt lavere forsinkelse (ping) enn det man forbinder med satellittnett fra tidligere.

Selskapet har også hjulpet ukrainere med å komme på nett de siste ukene og har sendt mengder av mottakere til det krigsherjede landet.

Kartet viser at store deler av Danmark nå kan bestille tjenesten, og også deler av Sør-Sverige. SpaceX sender stadig opp flere satellitter og har ambisjon om til slutt å dekke hele kloden med 42 000 av dem.

Når vi taster inn en adresse på østlandet i bestillingsskjemaet, ser vi at forventet levering er i første kvartal 2023.

Prisen har økt siden Starlink ble lansert og koster nå 110 dollar i måneden, altså en drøy tusenlapp med dagens høye kurs. Startpakka med utstyret man trenger koster 599 dollar, eller da nesten 6000 kroner.

Les hele saken

Vil tilby nordmenn raskt internett via satellitt

Annonse
Over to kroner igjen
Foto: Brett Sayles / Pexels

Over to kroner igjen

217 øre blir ifølge Nord Pool fasiten på hva en kilowattime koster mandag i regionene øst og vest. Det er nøyaktig fem ganger prisen fra lørdag.

I sør blir prisen enda litt høyere og lander på 223 øre. Den dyreste timen, fra 08 til 09, koster en kilowattime 250 øre i alle tre regionene.

Også i Midt-Norge blir prisen uvanlig høy i morgen. En gjennomsnittlig pris på 87 øre per kilowattime er den høyeste siden 20. april, og det er særlig i timene fra 15-23 den skyter i været, med priser helt opp mot 244 øre (18-19).

Prisene inkluderer moms, men ikke nettleie og andre avgifter.

I Nord-Norge holder den seg fremdeles på et lavt nivå - 12 øre i gjennomsnitt.

I det det gjenstår én dag av mai, har snittprisen for måneden vært på 205,90 øre. Det betyr at strømstøtten ligger an til å bli på cirka 95 øre per kilowattime.

Les hele saken

Du kan angre på strømavtalen

Slutt på strøm-moroa
Foto: Terje Pedersen / NTB

Slutt på strøm-moroa

Etter tre dager med uvanlig lave strømpriser i Sør-Norge, blir det dyrt på søndag igjen.

Ferske tall fra Nord Pool viser at snittprisen per kilowattime da mer enn firedobles - til 179 øre per kilowattime i øst og vest, og et par øre ekstra i den sørligste strømregionen.

Strømprisen holder seg forholdsvis jevn gjennom døgnet, der 35 øre skiller dyreste (19-20) og billigste time (14-15).

Fra priser på seks og fem øre lørdag, stiger også prisen i Midt- og Nord-Norge til henholdsvis 21 og 12 øre på søndag.

Les hele saken

I dag tjener du på strømbruk

Annonse
USA-turen blir dyrere
Foto: Shutterstock / NTB

USA-turen blir dyrere

For å reise til USA må du ha et gyldig ESTA-dokument. Denne ordningen ble innført i 2009 og innebærer blant annet at du må fylle ut et svært innholdsrikt skjema om hvem du er og hvilke hensikter du har med turen.

Nå varsler US Customs and border protection (CBP) at landet øker prisen fra 14 til 21 dollar for ESTA-dokumentene, altså en prisøkning på 50 prosent. Med dagens kurs tilsvarer det 199 kroner, som da utgjør en ekstra tusenlapp for en familie på fem.

Når du har fått innvilget en slik søknad, er den gyldig for reiser til USA i to år, og en reise kan vare inntil 90 dager. Norge er blant de 40 landene hvis innbyggere kan bruke ESTA-ordningen i stedet for å søke om visum.

Amerikanske myndigheter oppfordrer samtidig til å bruke de offisielle nettsidene for å levere ESTA-søknaden. Med årene har det kommet mange andre aktører som tilbyr deg å søke, men som da tar en høyere pris.

(via Flysmart24.no)

Les hele saken

Dyrt å glemme innreisevisum til USA

Får ikke låst opp bilen
Foto: Jamieson Pothecary

Får ikke låst opp bilen

En nylig programvareoppdatering fra Volvo gikk ikke helt på skinner i går, og ifølge Volvo er det nå et ukjent antall personbiler det ikke går an å låse opp, melder Aftonbladet.

En XC60-eier forteller til avisen at hans bil var helt død etter at den ble oppdatert i løpet av natten, og at den måtte taues til verksted. Der stod det to andre med samme problem.

– Er man rammet av dette problemet oppfordres man til å kontakte sin Volvo-forhandler, sier Gustaf Sjöholm, kommunikatør hos Volvo Cars Sverige.

Volvo har foreløpig ikke gitt svar på hva feilen skyldes eller hvilke modeller som er rammet. Ei heller når problemet vil være løst.

Les hele saken

Tilbakekaller over 5000 Volvoer i Norge

Annonse
Trekker tilbake blekksprutringer fra Rema 1000
Foto: Lise Åserud / NTB

Trekker tilbake blekksprutringer fra Rema 1000

Frosne blekksprutringer som selges som plukk og miks hos Rema 1000, trekkes tilbake etter funn av listeria.

Partiet som er berørt, er ikke lenger til salgs i butikk. Produktet ble solgt mellom 5. og 23. mai, opplyser Mattilsynet.

Kunder som har kjøp skalldyr fra plukk og miks-frysedisken, kan kontakte sin Rema 1000-butikk for å undersøke om butikken er berørt av tilbaketrekkingen.

Berørte butikker har solgt totalt 6015,08 kilo plukk og miks skalldyr i perioden produktet var tilgjengelig.

Listeriabakterier kan føre til sykdom hos personer i risikogrupper, som eldre med svekket helse og personer med nedsatt immunforsvar.

(NTB)