Annonse

DinSide | Studio

Varsler buss for tog
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Varsler buss for tog

Førstkommende lørdag starter Bane Nor vedlikeholdsarbeidet på flere togstrekninger på Østlandet.

Dermed blir det innført buss for tog mens arbeidet pågår.

- Buss kan bruke lenger tid enn toget og ha andre avgangs- og ankomsttider. Det kan også ta deg ekstra tid å finne bussholdeplassen og å bytte mellom buss og tog. Beregn derfor god tid, råder Victor Hansen, direktør for kunde- og trafikkinformasjon i Bane NOR.

- Oslo S stengt:
Det er arbeider på Oslo S følgende helger: 25. - 26. juni, 16. - 17. juli, 23. - 24. juli og 30. - 31. juli. Den siste helga i juli er Oslo S helt stengt i 10 timer og togene snur på Skøyen, Grefsen, Bryn og Lillestrøm. De andre helgene vil arbeidene kun medføre sporendringer på Oslo S.

- Østover fra Oslo:
Oslo S – Rygge og Oslo S - Mysen/Rakkestad stengt fra 25. juni til og med 7. august.

- Vestover fra Oslo:
Sandvika-Asker (kun lokaltog L1) stengt fra 2. juli til og med 31. juli.
Asker – Spikkestad/Gulskogen/Sande stengt i perioden 2. juli til og med 31. juli.

- Nordover fra Oslo:
Oslo S - Gjøvik stengt fra 17. juni til og med 19. juni.
Oslo S - Roa stengt 20. juni til og med 22. juni.

- Gardermoen – Lillehammer: Stengt fra 9. august til og med 4. september. Rørosbanen fra Hamar til Støren går som normalt i perioden, bortsett fra helgen 3.-4. september hvor det er stengt Hamar - Løten.

Problemer: - Vi beklager
Foto: NTB

Problemer: - Vi beklager

Telia melder på Facebook at de har tekniske problemer.

- Vi opplever for tiden at enkelte kunder har problemer med å motta og gjennomføre telefonsamtaler. Mobildata fungerer som normalt. Vi jobber med feilsøking og håper å få løst saken så fort som mulig. Vi beklager så mye overfor de kunder som er berørt.

Teleselskapet oppfordrer kundene til å bruke Wi-Fi tale som en alternativ løsning.

88 000 får ekstra penger
Nav gir 3.000 kroner som en engangsutbetaling til alle uføre på minstesatsene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

88 000 får ekstra penger

Nav gir 3.000 kroner som en engangsutbetaling til alle uføre på minstesatsene, til sammen 88.553 personer, nå i februar.

Høye priser gjør at Stortinget har bevilget ekstra penger til alle uføre som går på minstesatsene. Pengene skal være på konto innen utgangen av uke 6, altså innen 13. februar, melder FriFagbevelse.

Nav har dermed betalt ut 265 millioner kroner ekstra til uføre på minstesatser.

Engangsutbetalingen gjelder for dem med minstesats, uavhengig av utbetalingsgrad, institusjonsopphold eller bosted, opplyser Nav.

Utbetalingen ble bestemt etter forhandlinger i høst mellom SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet om økte midler til mottakere av trygder og pensjoner.

Utbetalingen er skattefri og fører heller ikke til reduksjon i uføretrygd eller barnetillegg.

(©NTB)

Tar svindelgrep
Økokrim-sjef Pål Lønseth sier at de har sett en økning av digital svindel de siste årene, og at det derfor nå skal opprettes en ny enhet som skal få bukt med problemet. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten/NTB

Tar svindelgrep

De siste årene har Økokrim registrert en økning av bedragerier på telefon, epost og nett. Nå oppretter de en egen bedragerienhet.

– Det er en stor økning i bedrageritilfeller og organiserte kriminelle strukturer som står bak disse massebedrageriene. Det kan være nettverk som sender ut flere tusen lenker, og hvis du trykker på lenken, kan du gi tilgang til det som ligger på PC-en din, og så videre, sier Økokrim-leder Pål Lønseth til Politiforum.

Bare i Norge tjener organiserte kriminelle trolig flere hundre millioner på slik svindel per år, ifølge Lønseth.

Han forklarer at politidistriktene ofte ikke ser hver enkelt bedragerisak i sammenheng med tilsvarende saker i andre distrikter. Målet er at den nye bedragerienheten skal kunne få et bedre overblikk, og at sakene dermed blir enklere å oppklare.

– Dette er et tiltak mot en identifisert trussel, som har fått lite oppmerksomhet, sier han.

Det er ikke tildelt egne midler til opprettelse av den nye enheten, og den må opprettes innenfor budsjettrammene politiet allerede har, ifølge Lønseth. Enheten skal etter planen opprettes i løpet av året.

(©NTB)

Vil ha kortbetaling på alle nye ladestasjoner

For at ladetilbudet til elbiler skal være enkelt, foreslår regjeringen at det skal være mulig å betale med bankkort på alle nye ladestasjoner.

- Skal vi få flere til å velge å kjøpe elbil, må også ladetilbudet langs veiene være enkelt å bruke, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.

Han sier mange bilister opplever lading av bilen som vanskelig, blant annet fordi flere aktører tilbyr lading med app eller egen brikke som bare fungerer på deres egne stasjoner.

- Det er unødvendig komplisert for brukerne. Derfor vil vi nå stille krav om kortbetaling ved alle nye ladepunkter i 2023, sier Nygård.

Regjeringen sender nå på høring et forslag hvor det stilles krav om betalingsterminal på alle nye ladepunkt med effektuttak over 50 kW. Betaling for lading kan da gjøres med bankkort.

(NTB)

- Lei
Foto: Berit Roald / NTB

- Lei

Forbrukerrådets Inger Lise Blyverket er lei av strømselskaper som bryter reglene. Bransjeorganisasjonen mener det kun gjelder en promille av markedet.

- Vi har å gjøre med en bransje som er tuftet på å dytte og lure forbrukerne inn i dårlige avtaler, sier direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket.

Antall henvendelser til Forbrukerrådet om strøm økte med 70 prosent i fjor, og antall klager om strøm til Elklagenemnda ble doblet, skriver Dagens Næringsliv.

Forbrukerrådet mener bransjeorganisasjonen Fornybar Norge forsøker å skape et inntrykk av at det bare er noen små useriøse aktører som ødelegger. Blyverket mener det ikke stemmer.

- Store som små aktører lurer kundene til å betale dyrt for strømmen og gjør seg skyldig i en rekke brudd på eksisterende regelverk.

Toini Løvseth, leder for produksjon og marked i Fornybar Norge, sier de ikke aksepterer Blyverkets svartmaling av en hel bransje. Men hun mener det er veldig bra at forbrukermyndighetene nå slår hardere ned på enkeltselskaper.

- Vi har også tatt til orde for at det bør stilles strengere krav til selskaper for å få konsesjon, og at det bør bli lettere å miste den.

- Men vi snakker om et marked med rundt tre millioner strømkunder. En promille av disse tok kontakt med Forbrukerrådet i fjor.

(©NTB)

Snur

Snur

Dårlig salg gjorde at Tine valge å ta molteyoghurten ut av produksjon i september i fjor. Flere, inkludert Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen, reagerte på avgjørelsen.

Nå kommer imidlertid Tine med en gladmelding: molteyoghurten relanseres.

- Dette viser at Tine og produktene våre virkelig betyr noe ekstra for folk. Vi er en viktig del av hverdagen og vanene til millioner av nordmenn hver eneste dag, gjennom molteyoghurt til frokost, Norvegia på skiva eller en iskaffe på vei til jobb. Det er ingenting som gleder oss mer, sier Gunnar Hovland, konsernsjef i Tine i en pressemelding.

Nå er det opp til butikkene å ta yoghurten tilbake i hyllene.

- Det er en risiko for at yoghurten ikke selger godt nok, slik vi har opplevd de siste årene. Så, skal yoghurten få plass i butikk forutsetter det at Moltelaget aktiverer sine supportere for et solid comeback til høsten, avslutter Hovland.

Les hele saken

Denne forsvant

Kraftig kutt
Foto: Berit Keilen/NTB

Kraftig kutt

Det er ikke bare prisene på nye Teslaer som er blitt rimeligere, også ladingen har falt i pris den siste måneden.

Ifølge Tesla Owners Club Norway (TOCN), som følger ladeprisen tett, har ladeprisen blitt redusert med 33 prosent siden desember. Den gjennomsnittlige ladeprisen har i perioden falt fra 6,58 til 4,28 kroner per kilowattime, viser tall eierklubben har samlet inn.

Tesla opererer med differensiert ladepris, som betyr at det er rimeligst å lade mellom klokka 20 og 06, og at prisen øker med rundt 10 prosent fra klokka 6 til 20, opplyser TOCN.

Merk at variable forskjeller kan forekomme, og at det blant annet er rimeligst å lade ved ladestasjonen i Åfjord kommune, mens det er dyrest å lade i Treungen i Nissedal kommune.