I den nye studien har forskere fra Danmark analysert 219 lakris-produkter på det danske markedet - noe som gjør den til verdens største av sitt slag.
Og funnene får forskerne til å rope varsko:
- Vi ble overrasket over hvor mange produkter man ikke skal spise mer enn fire-fem gram av før man overstiger EUs grenseverdier for glycyrrhizinsyre, sier en av studiens hovedforfattere, Nicolai Zederkopff Ballin, til Videnskab.dk.
Glycyrrhizinsyre er et naturlig søtstoff som finnes i lakrisrot, og som er ufarlig i små mengder. Men overforbruk av produkter som inneholder lakris kan være helsefarlig, slår studien fast.
EUs grenseverdier for daglig inntak av glycyrrhizinsyre ligger på 100 milligram.
Forskerne fant ut at mindre enn en halv kopp lakris-te var nok til å overskride denne grensen. 4,3 gram lakris (4-5 biter) gikk også ut over den daglige anbefalingen, i tillegg til 59 gram lakris-is.
- Direkte livsfarlig
Det er særlig mennesker med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer som bør være forsiktige med å få i seg lakris, ifølge forsker, professor og overlege Gunnar Gislason.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger