Lakris:

Slår alarm: - Livsfarlig

Danske forskere er overrasket over hvor lite lakris man kan spise før det er helsefarlig.

PASS PÅ: Lakris er skummelt godt, men kan være helseskadelig i store mengder, ifølge en ny, omfattende studie. Foto: FoodCollection / NTB
PASS PÅ: Lakris er skummelt godt, men kan være helseskadelig i store mengder, ifølge en ny, omfattende studie. Foto: FoodCollection / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den nye studien har forskere fra Danmark analysert 219 lakris-produkter på det danske markedet - noe som gjør den til verdens største av sitt slag.

Og funnene får forskerne til å rope varsko:

- Vi ble overrasket over hvor mange produkter man ikke skal spise mer enn fire-fem gram av før man overstiger EUs grenseverdier for glycyrrhizinsyre, sier en av studiens hovedforfattere, Nicolai Zederkopff Ballin, til Videnskab.dk.

Glycyrrhizinsyre er et naturlig søtstoff som finnes i lakrisrot, og som er ufarlig i små mengder. Men overforbruk av produkter som inneholder lakris kan være helsefarlig, slår studien fast.

EUs grenseverdier for daglig inntak av glycyrrhizinsyre ligger på 100 milligram.

Forskerne fant ut at mindre enn en halv kopp lakris-te var nok til å overskride denne grensen. 4,3 gram lakris (4-5 biter) gikk også ut over den daglige anbefalingen, i tillegg til 59 gram lakris-is.

SLÅR ALARM: En rapport fra USA slår fast at tørrsjampo inneholder et stoff som kan føre til blodkreft. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

- Direkte livsfarlig

Det er særlig mennesker med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer som bør være forsiktige med å få i seg lakris, ifølge forsker, professor og overlege Gunnar Gislason.

- Det kan få blodtrykket til å stige og ha andre negative effekter. Spiser man lakris i veldig store mengder, kan det være direkte livsfarlig, sier han til nettstedet.

Gislason er overrasket over at innholdet av glycyrrhizinsyre er så høyt i produkter som fås kjøpt i vanlige matvarekjeder i Danmark.

- Det er viktig at det blir satt søkelys på at overforbruk av lakris kan være farlig. Selv om det er velbeskrevet i vitenskapen, er det ikke alle som er klar over det. Heller ikke leger og helsepersonell, sier han.

Ti prosent av produktene var ikke tilstrekkelig merket med advarsler om høyt innhold av glycyrrhizinsyre, slik loven i Danmark krever.

DØDE: En 54 år gammel mann fra Massachusetts i USA døde etter å ha spist halvannen pose med lakris hver dag i noen uker. Vis mer

EU-lovgivningen sier at varer som inneholder over fire gram glycyrrhizinsyre per kilo skal bære en slik advarsel på forpakningen.

Studien anbefaler danske myndigheter å lage kampanjer for å opplyse befolkningen om farene ved overforbruk av produkter som inneholder lakris.

Døde av hjertestans

Forskerne understreker likevel at friske og raske mennesker ikke behøver å være redd for å unne seg noen lakrissnører eller en kopp lakris-te i ny og ne.

- Hvis du en dag spiser for mye lakris, gjør ikke det noe. Men hvis du kontinuerlig får i deg for mye glycyrrhizinsyre, kan det være alvorlig, også for unge, friske mennesker, sier Gislason.

Selv om det hører med til sjeldenhetene at folk blir lagt inn med livstruende skader på grunn av lakris, finnes det tilfeller der mennesker har blitt alvorlig syke.

I 2021 ble det kjent at en 43 år gammel dansk kvinne havnet på sykehus med livstruende skader etter å ha drukket lakris-te hver dag i to måneder. Kvinnen fikk påvist hypokalemi, som er for lite kalium i blodet.

I 2020 døde en 54 år gammel mann fra Massachusetts i USA etter å ha spist halvannen pose med lakris hver dag i flere uker. Også han fikk hypokalemi, som førte til han at kollapset og seinere fikk hjertestans som følge av hjerteforstyrrelser.

IKKE I NORGE: Til forskjell fra Danmark, opererer ikke Norge hverken med merking av lakrisprodukter, eller generelle anbefalinger om daglig inntak. Foto: Helsdirektoratet
IKKE I NORGE: Til forskjell fra Danmark, opererer ikke Norge hverken med merking av lakrisprodukter, eller generelle anbefalinger om daglig inntak. Foto: Helsdirektoratet Vis mer

Ingen retningslinjer i Norge

Dagbladet har bedt Helsedirektoratet svare på hvilke anbefalinger som finnes for lakris her til lands, og om Norge følger EUs regelverk for daglig inntak og krav om merking.

Norske helsemyndigheter har ingen slike retningslinjer til innbyggerne, bortsett fra en oppfordring til gravide om å ikke spise store mengder lakris grunnet skadelige effekter av glycyrrhizinsyre.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier at vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert mulige helseeffekter for foster og langtidseffekter for barnet som følge av gravides inntak av glycyrrhizinsyre fra lakris.

En risikovurdering ble overlevert Mattilsynet i 2018.

- Komiteen konkluderer med at gravide som spiser lakris vil få i seg glycyrrhizinsyre, som kan ha negative helseeffekter for fostre og langtidseffekter for barnet. Datagrunnlaget er for usikkert til å fastsette et nivå for hvor mye lakris gravide trygt kan spise. Mattilsynet opprettholder derfor advarselen om at gravide ikke bør spise mye lakris under svangerskapet, sier Granlund til Dagbladet.

- Helsedirektoratet forholder seg til Vitenskapskomiteen for mat og miljø VKMs vurderinger i denne saken og advarer gravide mot å spise mye lakris, uten at det spesifiseres en øvre grense for inntak, legger hun til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer